Terug

Volg Hart van Nederland

Dierenbescherming na doodgeslagen poes Miesje: 'Er zijn veel hogere straffen nodig'

Dieren

2 mei 2024, 15:59

De Dierenbescherming pleit voor harde straffen voor mensen die dieren mishandelen. Voor zware gevallen kunnen in theorie jarenlange celstraffen worden gegeven, maar in de praktijk gebeurt dat nooit, aldus woordvoerder Niels Kalkman.

Aanleiding voor de hernieuwde oproep is het doodmeppen van poes Miesje, vorige maand in Amsterdam. De beelden van die mishandeling zijn zo heftig, dat de politie heeft besloten die niet te delen met publiek.

Wel is er een huiveringwekkende beschrijving van het incident. "De verdachte pakt de kat die bewuste avond bij haar achterpoten, terwijl ze op haar vertrouwde plekje op de elektriciteitskast zit. Hij slaat de kat vervolgens met veel kracht tegen de grond. De kat ligt spartelend op haar rug en wordt vervolgens ook nog hard geschopt. Uiteindelijk landt Miesje hard tegen een plantenbak", schrijft de politie.

Ook Kalkman heeft de beelden bewust niet bekeken. "Die beschrijving, dat je hoort wat er gebeurt is, dat is al vreselijk genoeg. Daar gaat je bloed echt van koken."

Vijf jaar cel

Hij hoopt dat rechters in dit soort zaken zwaarder gaan straffen. "Nu krijgen mensen bij zware gevallen van dierenmishandeling een taakstrafje, of een voorwaardelijke celstraf, een geldboete."

"Vorig jaar is een wet aangenomen, dat dierenmishandeling zwaarder bestraft kan worden. De maximumstraf was drie jaar, dat is nu naar vijf jaar", aldus Kalkman. "Het belangrijkste is nu dat die straffen ook een keer worden uitgedeeld. Vijf jaar cel is natuurlijk wel érg gortig, maar er moet een afschrikwekkende werking vanuit gaan. Een signaal: doe dit niet, want er staat een heel hoge straf op."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.