Terug

Volg Hart van Nederland

Dierenartsen voor veel Nederlanders onbetaalbaar: 'Buitenlandse ketens verzieken de markt'

Dieren

7 dec 2022, 22:59

Gerbrand Brink moet rondkomen van 80 euro per week en voer voor zijn kat Casper haalt hij bij de dierenvoedselbank. "Het is mijn metgezel, mijn vriend. Ik ga voor hem door het vuur." Gerbrand moet er niet aan denken dat zijn diertje ziek wordt, want de kosten voor de dierenarts kan hij niet betalen. En hij is niet de enige.

Volgens Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn zijn er ongeveer 600 duizend honden en katten die bij minima wonen. Mocht een huisdier dan ziek worden en er is geen geld voor behandeling, dan kan er bij de stichting worden aangeklopt. "We proberen mensen echt mee te geven om over de gene heen te stappen", vertelt voorzitter Lilianne Van Doorne. "Neem contact op met de dierenarts in je omgeving, en die kan dan bijvoorbeeld contact met ons opnemen. Dan kunnen wij kijken, in overleg, hoe we kunnen helpen en wat we kunnen bijdragen, zodat een dier niet langer hoeft te lijden."

Buitenlandse ketens

In Nederland heeft bijna de helft van de huishoudens een huisdier. Het merendeel hiervan zijn honden en katten. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat maar liefst 34 procent van de ondervraagden moeite heeft met het betalen van medische kosten voor hun huisdier. 22 procent moet zelfs een lening aangaan om alle medische kosten te kunnen betalen. Hierdoor komen diereneigenaren in de betalingsproblemen of moeten ze hun dier naar het asiel brengen.

De hoge prijzen komen voor een groot deel doordat veel praktijken overgenomen worden twee grote ketens, vertelt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Die buitenlandse partijen maken behandelingen duurder en de prijzen blijven oplopen. Vroeger waren er vaste tarieven voor dierenartspraktijken. De SP pleit ervoor dat die vaste tarieven terugkomen, zodat er geen marktwerking meer is.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.