Terug

Volg Hart van Nederland

Heeft een verplichte dierenverzekering wel zin?

Dieren

21 dec 2023, 22:53

Vorige week maakte het verhaal van Marjolijn en haar kat Puk veel los. Onverhoopt betaalde ze 12.000 euro voor een operatie van haar kat, terwijl ze in de bijstand zit. Haar verhaal wakkerde iets aan bij dierenartsen: ze pleiten ervoor om een huisdierenverzekering verplicht te maken, om dit soort situaties te voorkomen. Maar heeft dat wel zin?

De wereld van Marjolijn en kat Puk stond afgelopen weken op zijn kop. Maar liefst 12.000 euro moest Marjolijn betalen voor een operatie bij haar kat. Een hoog bedrag dat ze eigenlijk vanwege haar bijstandsuitkering niet kon betalen, maar toch deed. Met de hulp van een crowdfunding kan ze inmiddels het bedrag grotendeels coveren.

Dierenverzekering niet voordelig

Een dierenverzekering heeft Marjolijn niet. "Dat was toen ik Puk in 2013 kreeg niet voordelig geweest. Dat had 50 of 60 euro per maand gekost, en met een eigen risico van 3000 euro." Nu is Puk al 13 jaar, wat het volgens Marjolijn helemaal moeilijk maakt. "Het is lastig, los van dat je minima bent of niet."

Dit is natuurlijk een hele specifieke situatie, maar heeft een verzekering voor de dierenarts afsluiten zin? In deze video zie je het:

Is een dierenverzekering afsluiten de moeite waard?
2:12
Is een dierenverzekering afsluiten de moeite waard?

"Een verzekering had mij ook niet die 12.000 euro kunnen geven", vertelt Marjolijn aan Hart van Nederland. "Ik heb het idee dat een verzekering niet zoveel nut heeft."

Als de voorwaarden van voor een dierenverzekering veranderen, zou Marjolijn het wellicht overwegen. "Maar zeker niet als een verplichting."

Veel te veel geld

Marjolijn is niet de enige die onverwachte hoge dierenartskosten moest betalen. Miranda is al tien jaar vrijwilliger bij de stichting Quidem Carus, waarbij ze mensen helpt die de dierenartskosten niet kunnen betalen.

De stichting moet vanwege een vrijwilligersprobleem helaas stoppen. "Veel mensen hebben het moeilijk, want een verzekering is gewoon veel te veel geld voor minima."

Het verplicht stellen van een verzekering gaat volgens Miranda ook niet werken. "Wel zou het een optie kunnen zijn als gemeentes hiervoor een potje hebben. Dit gebeurt volgens mij al in Amsterdam en Arnhem. Maar in deze vorm is het verzekeren voor de meesten heel prijzig."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.