Terug

Volg Hart van Nederland

Schapenboeren houden hart vast voor voorjaar: 'Dringend vaccin nodig'

Dieren

21 feb 2024, 23:02

Een stille ramp wordt het genoemd, en het was echt even stil, maar zodra het een graad of 15 wordt gaat die ramp gewoon weer door. Afgelopen jaar zijn tienduizenden schapen en koeien doodgegaan door het blauwtongvirus. Schapenhouders houden hun hart vast, want er is nog steeds geen goedgekeurd vaccin.

Vorig jaar zijn er meer dan 50.000 schapen en runderen overleden aan het blauwtongvirus, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Doordat het virus zoveel doden eist en er steeds minder lammeren worden geboren door het virus dreigt de branche in grote problemen te komen.

De ziekte wordt overgedragen door muggen, door de lagere temperaturen waren die de afgelopen maanden niet of nauwelijks te zien. Maar nu het langzaamaan weer warmer wordt keert de vrees voor verdere verspreiding van het virus terug. De knut, het vliegje dat het virus verspreidt, duikt bij temperaturen vanaf 15 graden weer op.

Vrees voor het voorjaar

De branche vreest daarmee voor het voorjaar, want een vaccin is er nog niet. Voor schapenhouder John Sterrenburg is de maat vol. "Ik hoop dat ze een keer wakker worden in Den Haag, we hebben dringend een vaccin nodig", vertelt de boer terwijl hij in zijn stal staat. "Ik wil niet weer mijn dieren onnodig dood zien gaan."

Het voelt voor John als een slechte film. "Ik word nergens gecompenseerd, terwijl ik voor alles betaal. Ik kan dit niet meer aanzien. Als er weer een schaap omvalt door dit virus, dan trek ik de stekker eruit. Dat wil ik niet meer meemaken."

Misschien pas na de zomer vaccin

LTO onderschrijft het probleem en maakt zich ook zorgen. "We zijn veel schapen verloren afgelopen jaar en veel dieren konden wegens een besmetting niet gedekt worden, dat gaan we dit voorjaar merken als er minder lammeren worden geboren."

Ook hoopt de organisatie dat er snel een vaccin komt. "Er zijn nu een of twee farmaceuten die bezig zijn met een vaccin, dat moet nog wel uitvoerig getest worden. Voordat het gebruikt kan worden zitten we in juni, of misschien zelfs na de zomer", vertelt Saskia Duives van LTO.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.