Terug

Volg Hart van Nederland

Deskundigen kritisch op sluiting basisscholen: 'Kinderen betalen de prijs'

Deskundigen kritisch op sluiting basisscholen: 'Kinderen betalen de prijs'

Politiek

16 dec 2020, 07:12

Scholieren zitten vanaf woensdag een dikke maand thuis. Maar dat had, zeker in het basisonderwijs, nooit mogen gebeuren. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog. Dat zeggen deskundigen in dagblad Trouw. "Kinderen, en zeker de kwetsbaren onder hen, betalen de prijs voor volwassenen die weigeren thuis te werken. De kansenongelijkheid tussen kinderen zal in de tweede lockdown alleen maar toenemen", zegt onderwijssocioloog Thijs Bol. "Het lijkt wel of het kabinet geen kennis heeft genomen van al dat onderzoek dat er sinds de eerste lockdown is gedaan naar effecten ervan op kinderen."

Ouders thuishouden

Vanaf vandaag zitten alle scholieren in ieder geval tot 18 januari thuis. De uitleg dat de basisscholen dicht moeten om ouders thuis te houden, vindt Bol "schandalig". Volgens Bol heeft een groot deel van de kinderen in het voorjaar wekenlang "niets geleerd". Arne Popma, de Amsterdamse hoogleraar kinderpsychiatrie die al maanden pleit voor het openhouden van scholen, dacht dat het ei wel gelegd was dat basisscholen niet meer dicht mogen. "Ik zie de mentale problemen bij kinderen die het al moeilijk hadden, verdiepen", zegt hij. "Bij andere kinderen zie ik meer slaapproblemen en angststoornissen ontstaan." ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.