Terug

Volg Hart van Nederland

Apache-helikopter raakt hoogspanningskabel; duizenden zonder stroom

Apache-helikopter raakt hoogspanningskabel; duizenden zonder stroom

112

13 nov 2017, 22:41

In het Gelderse Zoelmond is een Apache-helikopter van Defensie tijdens een oefening tegen een hoogspanningskabel gevlogen. Volgens Defensie zijn er geen gewonden gevallen en is het toestel na de botsing veilig geland. De stroomstoring gaat volgens netbeheerder Liander nog zeker tot 01:00 uur duren. Nadat het toestel de kabel had geraakt, besloot de bemanning een voorzorgslanding uit te voeren in een weiland. Technici gaan kijken of het toestel op eigen kracht verder kan vliegen. De luchtmacht oefent geregeld in het rivierengebied. De Apache-helikopter was in het kader van de oefening Decisive Thunder 2017 bezig met een laagvliegoefening in de avond. Het is nog niet bekend waardoor de helikopter de kabel raakte. Dat wordt nog onderzocht, zei een woordvoerder van de Luchtmacht. Medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid beginnen maandagavond ter plekke nog met een verkennend onderzoek.

'Bel niet als het niet nodig is'

Bel niet als het niet nodig is, het mobiele netwerk is overbelast. Daarvoor waarschuwt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid maandagavond. De instantie doet dat in verband met de grote stroomstoring in het gebied, die ontstond doordat in Zoelmond een Apache-helikopter van Defensie tijdens een oefening tegen een hoogspanningskabel vloog. Ook adviseert de veiligheidsregio gas en elektrische apparaten uit te zetten die tijdens stroomuitval aanstonden. ''Check of uw buren hulp nodig hebben'', twittert de organisatie verder.

Bommelerwaard

In 2007 vloog een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast in de Bommelerwaard. Het ongeluk gebeurde destijds ook tijdens een oefening van Defensie. Ruim 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom. Dat leidde tot een miljoenenschade. De piloten van de helikopter kregen destijds een taakstraf voor hun onvoorzichtige gedrag. Beeld: SPS Media

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.