Terug

Volg Hart van Nederland

Begin zomervakantie van start: dat wordt ouderwets in de file staan of toch niet?

nieuws

8 juli 2022, 20:15

Het is morgen de eerste van vijf lange ‘Zwarte Zaterdagen’. Op ‘le Samedi Noir’ gaan de Fransen weer massaal op vakantie, en ook Nederlandse vakantiegangers mogen aanschuiven in de honderden kilometers file. De ANWB verwacht een topdrukte zoals we de afgelopen jaren niet hebben meegemaakt. Voor het eerst blijft de Wegenwacht daarom tot begin september actief in het buitenland.

Al lijkt het vrijdagmiddag en -avond mee te vallen met de drukte op de weg wordt er wel nog veel drukte verwacht. De ANWB had gewaarschuwd voor drukte op de wegen, nu schoolkinderen in heel Zuid-Holland, grote delen van Gelderland en Utrecht en delen van Flevoland en Noord-Brabant zomervakantie hebben.

'Koste wat kost op vakantie'

Ondanks de torenhoge brandstofprijzen wil driekwart koste wat kost op vakantie. Volgens Robert Vriezen van ANBW Verkeersinformatie is de vakantie heilig voor ons Nederlanders. "Al kost het een paar honderd euro meer, we gaan toch. We hebben het verdiend, we hebben het nodig, we hebben ernaar uitgekeken, zeker na twee jaar corona!" Een kampeervakantie met eigen tent of caravan is en blijft het meest populair.

In 2019, de laatste normale vakantie voor de pandemie hielp de Wegenwacht in het buitenland meer dan duizend pechgevallen weer op weg, en tientallen auto’s werden op transport gezet naar Nederland. Er staan 16 wegenwachters paraat, twaalf in Frankrijk en vier in Italië. "Soms nemen ze het hele gezin mee en blijven ze de hele zomer in het buitenland. Ook voor hen is het een bijzondere ervaring."

Ook wegenwachter René Nouws is weer van de partij. "Ik ga nu al voor de derde keer naar Italië. Dat is gewoon super! Als die mensen daar in het buitenland met pech langs de weg staan, zijn ze blij als ze in het Nederlands kunnen communiceren. We rijden met drie man rond het Gardameer en doen zoveel mogelijk zelf." Volgens de ervaren pechhulp zitten de campings in Italië helemaal vol: "En veel drukte, dat betekent dus ook veel pechaanbod."

Wanneer vertrekken?

Vrijdag verliep de avondspits dus rustig. Hoewel in regio Midden de zomervakantie is begonnen, zei de ANWB niet het idee te hebben dat heel veel mensen vrijdagavond op vakantie zijn gegaan.

Zaterdag vroeg vertrekken om de meute voor te zijn heeft geen zin volgens de ANWB. "Dan ben je om negen uur bij Parijs, en sta je alsnog in de file." Maar wanneer is dan wel het juiste moment om te vertrekken? "Als je pas in de loop van de middag vertrekt, is die kans een stuk kleiner."

Een traditionele hotspot is de Franse A7 ‘Autoroute du Soleil’. De politie waarschuwt voor een zwart scenario met van de vroege ochtend tot in de namiddag veel oponthoud naar het zuiden. En in het Frans-Zwitserse berggebied kan de Tour de France voor oponthoud zorgen. In Duitsland is het niet veel beter, want daar wordt op ruim 900 plaatsen aan de weg gewerkt.

Drukte op de Nederlandse wegen

Niet alleen in het buitenland wordt het druk op de wegen. Zowel de ANWB als de VID verwachten vanaf vrijdagmiddag grote drukte op de Nederlandse wegen. Vooral richting de Veluwe, Waddeneilanden en Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust moeten vakantiegangers rekening houden met filevorming. “Als ik één tip mag geven, vergeet vooral je reservesleutel niet mee te nemen! En genoeg water natuurlijk, plus een parapluutje tegen de zon. Anders brand je weg als je met pech langs de weg staat.”

Een kwart van de Nederlanders blijft thuis, de meesten omdat ze het volgens het Nibud niet kunnen betalen. Uit Duits onderzoek van de ADAC blijkt dat de campingprijzen in Europa gemiddeld met 5 procent zijn gestegen. Zweden, Duitsland en Frankrijk zijn met drie tientjes per nacht het goedkoopste, in Kroatië en Zwitserland betaal je nu de hoofdprijs met meer dan zestig euro per nacht voor een luxe camping.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.