Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Burgemeesters willen steun voor horeca, corona populair op Twitter

LIVEBLOG | Burgemeesters willen steun voor horeca, corona populair op Twitter

Milieu en Gezondheid

7 dec 2020, 06:00

Nederland zit nog altijd in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen gaat flink op en neer, de vraag is hoe we de naderende feestdagen gaan vieren. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 7.134, dat zijn er 333 meer dan op zondag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.190, dat zijn er 18 meer dan op zondag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 470, dat is er 1 minder dan op zondag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 23.00 - Veiligheidsberaad: verwacht geen versoepelingen met kerst

Volgens de burgemeesters gaat het kabinet dinsdag geen versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigen. "We kunnen allemaal zien dat de cijfers oplopen. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de maatregelen niet versoepeld worden", zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na afloop van het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters in het beraad werden maandagavond bijgepraat door de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Veiligheid). Dinsdag besluit het kabinet welke maatregelen er tijdens de feestdagen gaan gelden en of er misschien nieuwe regels bij gaan komen.

Update 22.00 - Twitteraars spraken vooral over corona en Black Lives Matter

Nederlandse Twitteraars hebben het afgelopen jaar vooral geschreven over het #coronavirus en de protesten van #blacklivesmatter. Het zijn de meest gebruikte hashtags van 2020. Verder hebben mensen veel getweet over elke #persconferentie over de coronamaatregelen. Andere veelbesproken onderwerpen dit jaar waren de Amerikaanse president #trump en de #lockdown om coronabesmettingen te voorkomen. In de top 10 van het jaaroverzicht van Twitter staan verder de hashtags #dtv (wat staat voor 'durf te vragen'), #jinek, #blijfthuis, #op1 en #rutte.

Update 20.06 - Burgemeesters pleiten voor financiële steun horeca

Verschillende burgemeesters in Nederland pleiten voor meer financiële steun voor de horeca. Dat zeiden zij voorafgaand aan het Veiligheidsberaad waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's in deelnemen. Een paar honderd horecaondernemers kwamen eerder op de dag in Den Haag samen om te protesteren voor meer financiële steun van de overheid. Sinds half oktober moeten zij op last van het kabinet de deuren gesloten houden om verspreiding van het coronavirus verder te voorkomen.

Update 18.20 - 40.000 arme Rotterdammers krijgen wasbare mondkapjes

40.000 Rotterdammers met een laag inkomen krijgen van de gemeente twee herbruikbare mondkapjes in hun brievenbus. Goede mondkapjes zijn duur, aldus de gemeente, maar iedereen moet erover kunnen beschikken. De gemeente Rotterdam heeft een speciale zorgverzekering voor inwoners met een kleine portemonnee die vaak wel hoge zorgkosten hebben. Volgens de gemeente moet iedereen zichzelf en anderen kunnen beschermen met een mondkapje. "Maar niet iedereen kan dat betalen en voor degenen die zich via het Rotterdampakket hebben verzekerd geldt dat zeker", zegt wethouder Michiel Grauss.

Update 17.12 - D66 wil maatregelen om afstandsregels op school los te laten

Leerlingen en studenten op het mbo, hbo en de universiteit moeten meer fysiek onderwijs op hun instelling kunnen krijgen. Daarvoor pleit D66, die verschillende maatregelen voorstelt om onder meer de 1,5 meter op instellingen los te laten. Zo wil de partij dat regelen door bijvoorbeeld het gebruik van mondkapjes en spatschermen in collegezalen. Ook moeten instellingen de 1,5 meter achterwege kunnen laten als leerlingen en studenten bij de deur een negatieve sneltest hebben. Onder meer de Erasmus Universiteit wil daarmee experimenteren en volgens D66 moet daar ruimte voor zijn.

Update 16.40 - RIVM heeft nog geen verklaring voor nieuwe toename coronagevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt nu al zes dagen op rij. Maar de oorzaak van die toename weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog niet. Een van de mogelijke verklaringen voor de stijging is dat ook mensen zonder corona-achtige klachten, de zogenoemde asymptomaten, zich sinds vorige week kunnen laten testen wanneer ze nauw contact hebben gehad met iemand die zelf positief is getest. "Of het testen van asymptomaten daar een rol in speelt, zijn we wel naar aan het kijken", laat het instituut weten. Het RIVM meldde vorige week dinsdag dat het in de voorgaande 24 uur iets meer dan 4000 meldingen van positieve tests had gekregen. Daarna steeg het tot ruim 4900 op woensdag, ruim 5600 op donderdag, iets meer dan 5900 op vrijdag, ruim 6500 op zaterdag en meer dan 6800 op zondag. Op maandag kwamen er zelfs meer dan 7100 nieuwe gevallen bij, het hoogste aantal in een maand tijd.

Update 15.45 - 'Aantal opnames zal stijgen, geen versoepelingen voor kerst'

De acute zorgsector verwacht dat het aantal coronapatiënten binnenkort weer zal gaan toenemen. Aangezien het aantal besmettingen stijgt, valt te voorzien dat het "ergens in de komende twee weken" ook weer drukker zal worden in ziekenhuizen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "De aantallen gaan vrijwel zeker stijgen", aldus Kuipers. "Dat staat een versoepeling van de maatregelen in de weg." Een belangrijke zorg blijft dat het aantal patiënten in ziekenhuizen in korte tijd opnieuw snel zou kunnen toenemen. Vooralsnog voorziet Kuipers een "beperkte stijging". Zijn advies aan het kabinet is om "rustig vast te houden" aan de geldende maatregelen.

Update 15.00 - Tijdelijk geen verplichte btw op coronavaccins

EU-lidstaten hoeven tot 1 januari 2023 geen btw toe te passen op Covid-19-vaccins en testkits. De lidstaten hebben een tijdelijke aanpassing van de Europese regels voor belasting over de toegevoegde waarde goedgekeurd om de vaccins betaalbaar te houden. Ook mogen de EU-landen desgewenst lagere btw-tarieven hanteren voor tests en diensten die daaraan nauw verbonden zijn. Een laag tarief voor vaccins is al mogelijk.

Update 14.45 - Aantal coronameldingen stijgt voor zesde dag op rij, 7134 meldingen afgelopen etmaal

Het aantal nieuw vastgestelde coronagevallen is voor de zesde dag op rij gestegen. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 7134 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal sinds 6 november.

Op zondag meldde het RIVM ruim 6800 positieve tests en op zaterdag meer dan 6500. Vorige week dinsdag kwamen ongeveer 4000 nieuwe gevallen aan het licht.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 41.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd, wat neerkomt op ruim 5800 per dag. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 560.000 Nederlanders positief getest.

Lees hier meer.

Update 13:55 - Amsterdam vraagt jongeren mee te denken over oud en nieuw

Nu oud en nieuw vanwege het coronavirus anders is dan voorgaande jaren, vraagt de gemeente Amsterdam jongeren mee te denken over hoe ze de jaarwisseling deze keer kunnen vieren. Ze kunnen hun ideeën op Instagram delen onder de hashtag #oudennieuwchallenge. Voor de beste initiatieven is er een budget van 1500 euro om ze uit te voeren, meldt de gemeente. Met de 'Oud en Nieuw Challenge' willen de gemeente en designplatform What Design Can Do alle jonge Amsterdammers inspireren om creatieve alternatieven te verzinnen voor de traditionele jaarwisseling. Alle ideeën zijn welkom, mits ze voldoen aan de geldende coronaregels en het landelijk vuurwerkverbod en niet oproepen tot een evenement.

Update 12:00 - Evenementenbranche slaat alarm met actie The Show Must Go On

De evenementenbranche komt in actie om de druk op de overheid op te voeren. Maandagmiddag, tegelijk met de maandelijkse test van het luchtalarm, heeft de sector alarm geslagen met de actie The Show Must Go On. De actie wordt ondersteund door het Metropole Orkest dat, vanwege zijn 75-jarig bestaan, vorige week samen met DI-RECT-zanger Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir een cover van de Queen-hit The Show Must Go On uitbracht. De bijbehorende clip, waarin beelden van lege theaters, podia en concertzalen te zien zijn, is maandag na het luchtalarm van 12.00 uur geprojecteerd op de buitenkant van verschillende grote evenementenlocaties. Zo doen onder meer AFAS Live, Ziggo Dome en Rotterdam Ahoy eraan mee. Het liedje was daarnaast op datzelfde tijdstip te horen op radiozenders als NPO 3FM en Kink FM. Op televisie wordt de video vertoond bij onder meer RTL Boulevard.

Update 11:47 - 85 procent van festivalbezoekers is voor sneltests

Zo'n 85 procent van de mensen die wel eens een festival bezoekt, is bereid een negatieve test bij de ingang te laten zien. Diezelfde groep zegt zich op z'n gemak te voelen bij buitenfestivals. Dit maakte festivalorganisator Apenkooi Events maandag bekend, dat onder meer festivals als DGTL, STRAF_WERK en Pleinvrees organiseert. Ruim 10.000 mensen werd naar hun mening gevraagd over het festivalseizoen. Van de respondenten is 80 procent van plan om volgend jaar een evenement te bezoeken, 85 procent is bereid een sneltest af te nemen en 92 procent vindt het prima om die resultaten te delen met de overheid. Het is nog niet bekend of festivals volgend jaar weer kunnen doorgaan. Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome, en Duncan Stutterheim, eigenaar van de A'DAM Toren en de Westergasfabriek, zeiden zaterdag in het AD dat ze de nabije toekomst met twijfels tegemoet zien. "Niemand durft het nog te zeggen, maar je moet realistisch zijn: de festival­zomer van volgend jaar kun je waarschijnlijk afschrijven. De voorbereidingen kunnen pas beginnen wanneer het zeker is dat de festivals door kunnen gaan. Vanaf dat moment is er zeker een half jaar nodig", aldus Stutterheim.

Update 11:45 - Horecaondernemers protesteren in Den Haag

Zo'n vijftig horecaondernemers zijn in Den Haag samengekomen om te protesteren. Ze willen meer financiële steun van de overheid voor het verlies aan omzet vanwege de coronamaatregelen. De ondernemers demonstreren op de Koekamp, naast het Malieveld. Tijdens de protestactie, die om 12.00 uur begint, zullen onder anderen Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland, horecaondernemer Khalid Oubaha en PVV-leider Geert Wilders een toespraak houden. Ook wordt er vermoedelijk een manifest aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) overhandigd. https://twitter.com/LeonHvNL/status/1335899408714633218 Voor de Horeca Alliantie is het mogelijke steunplan van de regering voor bedrijven die het nog steeds zwaar hebben door de crisis onvoldoende. De horecaorganisatie wil een financiële compensatie tot 100 procent. "De horeca verdient echte stéun voor haar medewerking; volledige steun en géén doffe dreun," aldus de Horeca Alliantie. De regeringspartijen willen dat bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen. In de Horeca Alliantie zitten onder meer de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG).

Update 10:59 - Nieuwjaarsontvangsten koning en koningin gaan niet door

De traditionele nieuwjaarsontvangsten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan dit jaar niet door. Vanwege de coronamaatregelen worden de genodigden op 12 januari in kleine kring ontvangen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Eigenlijk zouden de ontvangsten voor Nederlandse genodigden op 14 januari plaatsvinden en die voor internationale genodigden op 15 januari. Tijdens de jaarlijkse ontvangsten mogen leden van het corps diplomatique bij het koninklijk paar op bezoek komen. Daarbij gaat het om functionarissen die hun staat vertegenwoordigen, zoals ambassadeurs en consuls. Op dinsdag 12 januari worden mensen uit diverse sectoren die zich hebben ingezet voor de bestrijding van de coronapandemie of bij de gevolgen uitgenodigd op Paleis Noordeinde. Ook betrokkenen vanuit getroffen sectoren zijn bij de ontvangst aanwezig. Het koninklijk paar spreekt tijdens de ontvangst met een aantal mensen die zij tijdens de coronacrisis al eens hebben gesproken. Onder anderen betrokkenen uit de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en de cultuursector zijn uitgenodigd. Behalve een terugblik op de afgelopen maanden kijken de deelnemers vooruit naar de impact van het coronavirus op het nieuwe jaar.

Update 07:00 - Rode Kruis eert 6000 vrijwilligers met speciale Covid-medaille

Zesduizend vrijwilligers krijgen maandag van het Rode Kruis een speciale medaille uitgereikt als waardering voor hun inzet tijdens de coronacrisis. De symbolische uitreiking wordt gedaan door erevoorzitter prinses Margriet. In het afgelopen jaar hebben de vrijwilligers "zich vol overgave ingezet voor de bestrijding van het coronavirus én dat doen zij nog steeds", stelt het Rode Kruis. "Deze inzet is de grootste sinds WOII en de Watersnoodramp in 1953. Daarom worden de vrijwilligers tijdens een speciale bijeenkomst in Den Haag geëerd met een herinneringsmedaille", aldus het Rode Kruis. "Iedereen die de coronapandemie heeft meegemaakt, zal deze sowieso niet snel vergeten. Het heeft enorme impact gehad op ons leven", aldus directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis. "Velen hebben momenten van verdriet en eenzaamheid meegemaakt en ik ben er trots op en dankbaar voor dat wij als Rode Kruis hier en daar verlichting hebben kunnen bieden in deze voor velen zware periode."

Update 03:30 - Veiligheidsberaad blikt vooruit op kerstdagen

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, blikt maandag in Utrecht vooruit naar de kerstdagen en de jaarwisseling. Die onderwerpen komen aan de orde als de burgemeesters ook worden ingelicht over de nieuwe coronaregels die het kabinet dinsdag tijdens een persconferentie gaat aankondigen. Justitieminister Ferd Grapperhaus is bij het beraad aanwezig. Eerder pleitte een aantal burgemeesters, onder wie beraadsvoorzitter Hubert Bruls, voor wat meer ruimte voor de jeugd tijdens de feestdagen. Die ruimte is er niet gekomen, maar de Vereniging Nederlandse Gemeenten houdt een lijst bij van jongerenactiviteiten die binnen de huidige coronaregels al ergens zijn georganiseerd, om andere gemeenten op een idee te brengen. Veiligheidsexperts waarschuwen dat er nog veel te weinig initiatieven zijn. Zij vrezen een onrustige kerstvakantie.

Update 02:29 - 50PLUS wil voorrang voor zorgvrijwilligers bij vaccinatie

50PLUS wil zorgvrijwilligers ook met voorrang laten vaccineren tegen het coronavirus. Volgens de politieke partij zijn veel vrijwilligers, met name ouderen, uit angst besmet te raken tijdelijk gestopt met hun vrijwilligerswerk. Hierdoor dreigt volgens 50PLUS een vrijwilligerstekort bij zorg- en welzijnsorganisaties. Lijsttrekker Liane den Haan: "Zorg- en welzijnsorganisaties kunnen niet zonder de hulp van vrijwilligers. Doordat in sommige organisaties meer dan de helft van de vrijwilligers tijdelijk niet durft te komen, staat de zorg onder druk. Vanuit 50PLUS doen we daarom de oproep aan de politiek met betrekking tot het vaccinatieprogramma." Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is dagbesteding volgens Den Haan van cruciaal belang. Zonder die opvang en begeleiding kunnen ze vaak niet thuis blijven wonen. Mantelzorgers raken uitgeput en kunnen het niet langer aan, en dan moet iemand naar een verpleeghuis verhuizen. Liane den Haan: "Dagbesteding zorgt niet alleen voor een goede daginvulling voor mensen met dementie. Het is veel meer. Mensen die anders vooral thuis op de stoel zitten, hebben op deze manier sociale contacten, zijn in beweging en krijgen een paar keer per week een warme maaltijd. Laten we daarom met z’n allen doen wat we kunnen en zorgen dat deze mooie vorm van ondersteuning overeind blijft. En laten we vrijwilligers in zorg en welzijn zo snel mogelijk vaccineren, zodat zij veilig hun werk kunnen blijven doen." ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.