Terug

Volg Hart van Nederland

Corona zorgt nog steeds voor achterstanden, vooral op middelbare scholen

nieuws

28 nov 2023, 11:34

Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul meldt dat leerlingen, met name op middelbare scholen, de achterstanden als gevolg van de coronaperiode nog niet volledig hebben ingehaald. In het basisonderwijs is wel enige verbetering waar te nemen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Middelbare scholieren hebben bijvoorbeeld meer moeite met lezen dan voor de uitbraak van het coronavirus. Hun beheersing van het Engels is wel verbeterd, en vormt zo een positieve uitzondering, valt te lezen in de Kamerbrief.

Verhoogde uitval

De ontstane leerachterstanden leiden tot uitdagingen bij het volgen van vervolgopleidingen, wat resulteert in een toename van het aantal studenten dat uitvalt op hogescholen. In het afgelopen jaar is 16,6 procent van de eerstejaars gestopt met hun studie, ten opzichte van 15,8 procent in het pre-coronajaar 2019.

De resultaten van de eindexamens tonen volgens Paul een "bescheiden lichtpuntje". Hoewel er nog geen sprake is van significant herstel, zijn de prestaties in elk geval niet verder achteruitgegaan.

Op basisscholen is te merken dat de leesvaardigheid "al bijna op peil is", haalt de bewindsvrouw uit de resultaten van de eindtoets. Leerlingen lopen nog wel achter met rekenen en wiskunde. Ongeveer 7 procent beheerst de basis niet. Bovendien heeft één op de drie leerlingen die beginnen op vmbo-t, havo of het vwo niet de rekenvaardigheden die op deze schoolniveaus nodig zijn.

Flinke investering

Het nu demissionaire kabinet heeft flink geïnvesteerd om de basisvaardigheden van leerlingen in het basis-, middelbaar en speciaal onderwijs te verbeteren. Ongeveer 3000 scholen hebben in 2022 en 2023 subsidie gekregen uit de hiervoor bedoelde pot van circa 900 miljoen euro. Vrijwel alle scholen die te maken hebben met grote leerachterstanden hebben hier gebruik van gemaakt.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.