Terug

Volg Hart van Nederland

Cindy heeft geen spijt van stem op Wilders: 'Omtzigt is de stoorzender'

Politiek

31 mrt 2024, 21:51

Hart van Nederland zoekt kiezers uit het Debat van Nederland weer op. Cindy vertelt hoe ze na haar deelname aan het debat een hele bijzondere verrassing kreeg. Maar wat vindt ze van de lange formatie? Hoe gaat het met kiezers Harm, Martin en Cindy, en met de thema's die hen zo hoog zitten?

Vier maanden na de verkiezingen is de formatie nog in volle gang. Voor de verkiezingen was het de vraag waar het land heen zou gaan met thema's als migratie, armoede, beter bestuur en klimaat.

Overlastgevende asielzoekers

In de maanden voor de verkiezingen ging het veel over overlastgevende asielzoekers in Budel. Harm van Leuken wilde de buurt veilig houden en begon met een burgerwacht van negen mensen. Nu is het opvallend rustig. "De overlast is wel wat minder. Raddraaiers worden vaker vastgehouden", zegt Harm.

Een kleine meerderheid (59 procent) van de Nederlanders denkt dat asielzoekers uiteindelijk niet teruggestuurd worden naar het buitenland. Bij de kiezers van formerende partijen is dit verdeeld. Zo'n piepkleine meerderheid van 52 procent denkt dat het niet gaat gebeuren. "Ik stelde de vraag over de spreidingswet. Eigenlijk ben ik daar zelf niet voor. Ik ben voor een regering met de PVV en ook zeker voor een asielstop", besluit Harm.

Ziekenhuis Heerlen

Dat belangrijke afdelingen van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen dreigden te verdwijnen, zorgde voor veel angst bij Martin van der Heyden. Tijdens het debat gaven de lijsttrekkers wel zekerheid door te zeggen dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis nodig heeft. "Ik heb daarna niks meer van ze gehoord", zegt Martin van der Heyden die hierover een vraag mocht stellen aan de lijsttrekkers.

Niet alles hoeft via Den Haag, want er zit vooruitgang in het besluit over het ziekenhuis. De regietafel heeft namelijk een optie op tafel gegooid voor één volwaardig ziekenhuis op twee locaties. "Ik heb de regietafel bij mij thuis gehad en heb wel het idee dat er progressie in zit", zegt Martin.

Armoedebestrijding

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (77 procent) denkt dat de politiek de armoede niet naar beneden kan krijgen. Cindy Slaper-van der Werff van Stichting Prakkie Over 075 Zaandam deelt nog steeds voedselpakketten uit aan mensen die het hard nodig hebben, terwijl ze het zelf ook niet breed heeft.

Ze stelde tijdens het debat een vraag over het eigen risico. Na de verkiezingen zou daar een meerderheid voor zijn om het te verlagen. Toch is dat tot nog niet gebeurd. Ook de PVV wil het vooralsnog niet direct afschaffen. "Ze willen het nog steeds afschaffen, maar Pieter Omtzigt en VVD wil het niet", zegt Cindy.

"De formatie had nooit zo lang geduurd als Pieter Omtzigt niet meedeed. Door hem duurt dit allemaal zo lang. Pieter Omtzigt is de stoorzender. Ik hoop dat Wilders het voor het zeggen krijgt", besluit Cindy. Het bevalt haar ook niet dat Wilders geen premier wordt.

Het gaat dus nog niet per se beter met Cindy. Wel kreeg ze na het debat een aangename verassing. "Er is een vrouw zo lief geweest die het eigen risico heeft overgemaakt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.