Terug

Volg Hart van Nederland

CIDI wil complotdenker David Icke 'overstemmen' bij toespraak op de Dam

nieuws

26 okt 2022, 16:53

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is volgende week zondag niet van plan om de David Icke vrij te laten spreken bij een demonstratie op de Dam in Amsterdam. Het CIDI vraagt iedereen om op zondag 6 november rond het middaguur met trommels en 'andere geluidsdragers' naar de demonstratie te komen om de Britse complotdenker te 'overstemmen' met geluid. "Laat van u horen, geef extremisten geen kans. Gezamenlijk kunnen we Icke wegblazen."

De gemeente Amsterdam noemde de mogelijke komst van de man eerder al "zeer ongewenst" en heeft de IND gevraagd te onderzoeken of hem de toegang tot het land kan worden geweigerd. Een woordvoerder van de IND laat woensdag desgevraagd weten dat dit onderzoek nog loopt en dat er verder vooralsnog geen mededelingen over worden gedaan.

Nederland zit niet te wachten op Icke

De Britse oud-profvoetballer is aanhanger van verschillende theorieën. Zo denkt hij dat de wereld wordt geleid door als mens vermomde reptielen en dat de aantallen van vermoorde mensen tijdens de holocaust niet zouden kloppen. Een meerderheid in Nederland zit ook niet te wachten op de komst van Icke. Eerder bleek uit het Hart van Nederland-panel dat 58 procent van de deelnemers de completdenker de toegang tot ons land wil ontzeggen.

Met de actie wil CIDI de verspreiding van haat, complotten en antisemitisme "geen kans geven". Icke is de verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid heimelijk geregeerd wordt door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels Joodse) elite. De reptielentheorie is eerder ook verkondigd door FVD-leider Thierry Baudet.

Openbare orde

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) meldde eerder al de maatschappelijke onrust waartoe de eventuele komst van Icke leidt, te begrijpen. De driehoek houdt daarom de openbare orde rond de demonstratie in de gaten en zal "indien mogelijk en nodig, deze verplaatsen of anderszins optreden".

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.