Terug

Volg Hart van Nederland

CIDI vindt het treurig dat extra maatregelen op dodenherdenking nodig zijn

nieuws

19 apr 2024, 10:01

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt het "heel erg treurig" dat dit jaar tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Directeur Naomi Mestrum snapt dat er zorgen zijn en is blij dat er maatregelen genomen worden, "maar ik had liever gezien dat het niet nodig was geweest".

De extra maatregelen zijn nodig vanwege de kans op spontane protestacties en verstoringen tijdens en rondom de herdenking op de Dam, dat meldden de Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei eerder, in nauwe samenwerking met de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV).

Om de herdenking veilig en ordelijk te laten verlopen zijn er dit jaar extra maatregelen van kracht op 4 mei in het centrum van Amsterdam. Zo mogen maximaal 10.000 mensen het plein op, zijn borden, vlaggen of versterkers verboden en moet iedereen gefouilleerd worden.

Moreel failliet

Volgens Mestrum gaat de Nationale Herdenking op 4 mei "ons allemaal aan". "Dat er blijkbaar redenen zijn om aan te nemen dat niet iedereen de twee minuten stilte kan respecteren, vind ik echt een soort moreel failliet. Gebruik nou die andere 364 dagen om je punt te maken, maar heb het respect om die twee minuten stil te staan."

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.