Terug

Volg Hart van Nederland

Caroline van der Plas wordt 'krankjorum' van complottheorieën

Caroline van der Plas wordt 'krankjorum' van complottheorieën

Politiek

29 juni 2022, 07:54

Een stemming in de Tweede Kamer heeft dinsdagavond tot veel ophef geleid rondom BBB-leider Caroline van der Plas. De politicus stemde tegen de motie van JA21-Kamerlid Joost Eerdmans over het aanscherpen van het asielbeleid. Op Twitter zijn mensen verontwaardigd en spreken ze over complottheorieën.

Van der Plas reageerde op de motie van Eerdmans met de woorden: 'BBB wordt geacht hier tegen te stemmen' en juist die zin zorgt voor veel ophef. In een video op Twitter geeft Van der Plas tekst en uitleg. "Het is een standaardzin die Kamerleden uitspreken als ze terugkomen op een motie in de Tweede Kamer. Ik word door niemand iets ingefluisterd."

Ook legt ze uit waarom ze tegen de motie van collega Eerdmans heeft gestemd. "In de motie staat dat alle vluchtelingen niet meer in Nederland welkom zijn. Ook mensen die uit nood moeten vluchten uit een land, omdat er oorlog is of vanwege religie. Je moet je voorstellen dat je zelf in die situatie zit en een land gooit de deur op slot", legt Van der Plas uit.

Complottheorieën

De politica reageert ook nog even op de mensen die denken dat ze wordt beïnvloedt door complottheorieën. "Alsjeblieft, hou op over die complotten. Ik word er krankjorum van. Het is echt een standaardzin. Ik word niet gebeld Klaus Schwab of Bill Gates en ik ben niet aangesloten bij forums of verenigingen."

"Echt, stop met die domme complottheorieën. Dat ik geacht wordt om iets te zeggen of dat iemand tegen mij zegt dat ik voor of tegen moet stemmen. Echt, stop daarmee", sluit Van der Plas af.

Debat

Van der Plas kreeg vorige week zelf nog het verwijt dat ze complotten verspreid. De BBB-voorvrouw zei in het stikstofdebat dat ze het opmerkelijk vond dat hoogleraar Leen Hordijk, die in 2019 stikstofmetingen onderzocht, in een agrarisch blad iets anders over zijn onderzoek zei dan een paar dagen later in het tv-programma Nieuwsuur.

"Wat zit daarachter?", vroeg Van der Plas zich toen hardop af. Vervolgens zei ze dat het ministerie opdracht aan Nieuwsuur had gegeven om Hordijk te interviewen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.