Terug

Volg Hart van Nederland

Bedreigingen en beschuldigingen zetten leven Jaap van Dissel 'volledig op zijn kop'

Bedreigingen en beschuldigingen zetten leven Jaap van Dissel 'volledig op zijn kop'

112

10 juni 2022, 16:35

De doodsbedreigingen aan het adres van Jaap van Dissel hebben het leven van de directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volledig op zijn kop gezet. Extra beveiligingsmaatregelen zorgden ervoor dat zijn vrijheid volledig werd ontnomen en hij geen rust meer had. Dit bleek uit zijn slachtofferverklaring die vrijdag werd voorgelezen in de rechtbank in Den Haag.

De RIVM-directeur maakte gebruik van het spreekrecht tijdens de strafzaak tegen complotdenkers Wouter Raatgever (54) en Joost Knevel (44). Beide verdachten staan met Hans de M. (57) uit Krimpen aan den IJssel terecht op verdenking van opruiing en (doods)bedreigingen tegen Van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven.

Privéadres

Op de zitting werd onder meer een video getoond van een fietsende Van Dissel, die op weg naar het LUMC in Leiden werd gefilmd door Raatgever vanuit een auto. De verdachte noemde Van Dissel in de video een 'sadopedofiel' en een kindermoordenaar. In een andere video van de verdachten is op 28 april 2021 het privéadres van Van Dissel bekendgemaakt. Volgens het RIVM was dat een dieptepunt, omdat de boodschap daarbij was dat Van Dissel graag een steen voor zijn verjaardag wilde hebben. Vanaf dat moment werd de voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) 24 uur per dag beveiligd.

De in Bodegraven opgegroeide Knevel is ervan overtuigd geraakt dat hij in zijn kinderjaren getuige was van satanische kindermoorden en misbruikt is door Van Dissel en de huisarts. Zijn ongefundeerde verhaal werd omarmd en verder verspreid in video's op het onlineplatform Red Pill Journal. Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen. Ook bij Van Dissel lagen er bloemen in de tuin.

Spijt

De verdachten betuigden op de zitting spijt. "Het is zo verkeerd wat ik gedaan heb, daar zijn geen woorden voor", zei Raatgever. "We wilden met onze uitzendingen bereiken dat de politie meer onderzoek wilde doen naar de aangifte van Joost. Het heeft een totaal averechts effect gehad."

Donderdag 16 juni is de tweede zittingsdag en komt de officier van justitie met de strafeisen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.