Terug

Volg Hart van Nederland

Bruggen krijgen camera's met kunstmatige intelligentie tegen slagboomduikers

nieuws

30 dec 2022, 07:58

Brugwachters in Nederland zullen vanaf 2024 hulp krijgen van slimme camera's die met kunstmatige intelligentie 'slagboomduikers' kunnen detecteren, meldt het AD vrijdag. Slagboomduikers zijn verkeersdeelnemers die onder gesloten slagbomen door gaan, wat levensgevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Minstens één slagboom per week raakt onherstelbaar beschadigd door dit soort acties, zo meldt Rijkswaterstaat, dat 200 beweegbare bruggen en 75 sluiscomplexen beheert. Het is telkens weer schrikken voor wachters als er een slagboomduiker is, maar met de invoering van de slimme camera's hoopt Rijkswaterstaat ongelukken en materiële schade op bruggen te kunnen voorkomen.

Dit jaar is computersoftware getraind om fietsers, auto's en andere bewegende objecten op bruggen te detecteren. Het systeem zal volgend jaar voor het eerst op een echte brug worden getest worden. Bij succes zullen de eerste bruggen van Rijkswaterstaat het jaar erop met deze camera's worden uitgerust.

Ongelukken

De veiligheid van bruggen staat al jaren hoog op de agenda van Rijkswaterstaat, maar is toegenomen na een aantal ernstige ongevallen. In 2019 concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat de veiligheid van op afstand bestuurbare bruggen in Nederland tekort schoot. Rijkswaterstaat heeft sindsdien een landelijk uniforme standaard voor de inrichting, gebruikseisen en bediening van zulke bruggen.

De volgende stap zal het voorzien van camera's met warmtesensoren en lichtdetectie (lidar) zijn, wat nuttig kan zijn in donkere omstandigheden. Zo kan de herkenning van donker geklede personen in de schaduw worden verbeterd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.