Terug

Volg Hart van Nederland

Bredanaar krijgt 20 jaar cel en tbs voor 'sadistische brandmoord' op garagehouder

Bredanaar krijgt 20 jaar cel en tbs voor 'sadistische brandmoord' op garagehouder

112

4 dec 2020, 10:25

De rechtbank in Breda heeft vrijdag twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging gegeven aan de 52-jarige Bredanaar Janie H. vanwege moord. H. heeft op 8 april vorig jaar in Breda de 49-jarige garagehouder Ger van Zundert gedood. Dit deed hij door hem vast te binden in een stoel en hem vervolgens in brand te steken.

Sadistisch

Van Zundert werd voor de moord op een stoel vastgebonden, mishandeld en zijn ogen werden afgeplakt. Dat gebeurde nog door twee handlangers. Dat duo is vooralsnog spoorloos. Daarna kwam H. de garage binnen, haalde de tape van Van Zunderts ogen en zei dat hij hem in brand ging steken. Hij besprenkelde het slachtoffer met wasbenzine en stak hem in brand. Terwijl het slachtoffer brandde stak H. sigaretje op. De rechtbank zei: "Deze brandmoord verdient zonder meer het predicaat sadistisch.’’ De opgelegde straf was ook door de officier van justitie geëist.

Aan verwondingen bezweken

Het slachtoffer kon vluchten doordat de tiewraps door de hitte knapten. Hij bluste zichzelf en kon het gebeurde nog net aan de politie vertellen, voor hij de dag erop aan zijn verwondingen bezweek. H. heeft ontkend dat hij de moord pleegde, wel zei hij dat ze een slepend conflict hadden. De rechtbank: "Terecht is de vraag gesteld hoe ziek je moet zijn om zoiets te doen.’’ H. heeft geweigerd mee te werken aan persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daardoor konden gedragsdeskundigen geen oordeel en advies geven over de straf. Volgens justitie was echter tbs noodzakelijk, omdat de kans op herhaling groot is. De rechtbank oordeelde op basis van eerdere onderzoeken dat H. last heeft van psychische problemen.

'Kronkel in zijn hoofd'

Gedragsdeskundigen hebben gesteld dat hij een "kronkel in zijn hoofd" heeft. Volgens de rechtbank staat daarom vast dat H. lijdt aan een psychische stoornis, wat het opleggen van tbs met dwangverpleging rechtvaardigt, ondanks het uitblijven van een advies van het Pieter Baan Centrum. Lees ook: Zoon in brand gestoken Ger: 'Hij heeft gestreden om bij ons te blijven'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.