Misdaad

OM eist 20 jaar cel en tbs voor 'brandmoord' Breda

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Breda twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 52-jarige Janie H. wegens moord. H. zou op 8 april 2019 de 49-jarige garagehouder Ger van Zundert (49) hebben gedood door hem in brand te steken.

Van Zundert was kort daarvoor door twee anderen mishandeld en vastgebonden op een stoel, in zijn garagebox aan de Sparrenweg in Breda. “Gruwelijk en laf”, zo omschreef de officier van justitie de moord.

Het door H. vertoonde gedrag noemde zij “ronduit sadistisch”. Het slachtoffer bezweek een dag later aan zijn verwondingen. H. meldde zich die dag bij de politie. Hij ontkent niettemin dat hij zijn vroegere zakenpartner heeft gedood. Het tweetal zou een slepend conflict hebben gehad. H. zei vrijdag wel dat hij op de bewuste avond in de garage is geweest. Nadere vragen van de rechtbank daarover wilde hij niet beantwoorden.

Lees ook: Limburger aangehouden in zaak horrormoord op Ger van Zundert

‘Moord grondig voorbereid’

Volgens het OM was H. geobsedeerd door Van Zundert en diens familie en had hij al eerder aangekondigd dat hij hen iets zou aandoen. De uiteindelijke moord is grondig voorbereid, aldus de officier van justitie. “Niets is aan het toeval overgelaten.”

Het slachtoffer werd vastgebonden en zijn ogen afgeplakt. Nadat de twee vermoedelijke handlangers waren vertrokken, ging H. naar binnen, aldus het OM. Daar trok hij de tape van Van Zunderts ogen en zei hij dat hij hem in brand zou steken.

Hij besprenkelde de garagebox en het slachtoffer met wasbenzine, rokend en bier drinkend. Uiteindelijk bracht hij de benzine tot ontbranding met geprepareerde bundeltjes lucifers en ging hij er vandoor. Volgens het OM is H. ongeveer een half uur binnen geweest.

De twee handlangers zijn vooralsnog spoorloos gebleven. Een in april opgepakte man uit Heerlen is na een paar dagen weer op vrije voeten gekomen.

Lees ook: Zoon in brand gestoken Ger: ‘Hij heeft geestreden om bij ons te blijven’

Verklaring vlak voor overlijden

Voordat hij overleed, legde Van Zundert een verklaring af, waarin hij H. als dader aanwees. Volgens de officier is er geen enkele reden om aan het het waarheidsgehalte van die verklaring te twijfelen. H.’s advocaat betwist dat.

H. heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC), de gedragskundige observatiekliniek van justitie. Het PBC heeft geen advies kunnen uitbrengen. Volgens het OM is een behandeling in een tbs-kliniek “een must”, onder meer omdat het gevaar voor herhaling groot is. De rechter kan ook zonder advies besluiten tbs op te leggen. Als de rechtbank besluit geen tbs op te leggen, wil het OM een celstraf van 25 jaar.

De rechtbank doet uitspraak op 4 december.

Tekst & Beeld: ANP