Terug

Volg Hart van Nederland

'Sinterklaas Sniper' Michael van Zeijl krijgt boete voor bedreiging

'Sinterklaas Sniper' Michael van Zeijl krijgt boete voor bedreiging

nieuws

24 sep 2019, 17:01

Michael van Zeijl (38) is dinsdag veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 500 euro voor het bedreigen voor Stefan de Walle, de acteur die Sinterklaas speelt bij de landelijke intocht. De activist van de linkse actiegroep De Grauwe Eeuw deelde in aanloop naar de Sinterklaas-intocht van vorig jaar twee afbeeldingen op Facebook met dreigende teksten aan het adres van de Goedheiligman.

'Sinterklaas Sniper'

Zo plaatste hij in oktober 2018 een foto van zichzelf waarop hij een pet droeg met 'Sinterklaas Sniper' erop, Sinterklaas-scherpschutter. De rechtbank in Alkmaar zag deze foto niet als bedreigend, omdat niet is vastgesteld dat de Sint-acteur deze foto daadwerkelijk heeft gezien. Lees ook: OM onderzoekt oproep tot moord op Sinterklaas Een paar dagen later ging Van Zeijl wel de fout in met een andere afbeelding. Hij plaatste op Facebook een bewerking van de beroemde foto waarop de laatste momenten van John F. Kennedy te zien zijn. De activist verving het hoofd van de Amerikaanse president met het hoofd van Sinterklaas.

Eerdere bedreiging

Bij de foto zette Van Zeijl: "Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen." Met die tekst verwees hij naar een Facebook-bericht dat hij een jaar eerder had gedeeld in een besloten groep. Toen was zijn boodschap: "Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten." Tekst loop verder onder de tekst De bewuste foto die Van Zeijl op Facebook plaatste. Ook schreef hij bij die bedreiging, vlak voor de beladen intocht in het Friese Dokkum: "Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is zodat alle kinderen er getuige van zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten?" Het ging volgens Van Zeijl om satire en vrijheid van meningsuiting.

Foto in de krant

De rechter ging daar niet in mee en het Facebook-bericht geldt daarom als doodsbedreiging aan het adres van Stefan de Walle, de acteur die de rol van Sinterklaas tijdens de landelijk intocht vertolkt. De Walle was vorig jaar zelf naar de politie gestapt nadat hij de bewerkte foto had gezien in De Telegraaf. Van Zeijl werd vorig jaar aangehouden in Haarlem, vlak voor de intocht in Zaanstad. Hij zat vast en mocht tijdens de aankomst van de Sint niet in de buurt van de intocht komen. Lees ook: Michael van Zeijl opgepakt na kort geding intocht Zaanstad De anti-Zwarte Pietactivist is veroordeeld tot een week voorwaardelijke celstraf. Michael van Zeijl hoeft die straf niet uit te zitten, tenzij hij zich binnen de proeftijd van twee jaar schuldig maakt aan een strafbaar feit. Wel moet de bedreiger een boete van 500 euro betalen. Tekst: Redactie/ANP Foto's: ANP/Rechtbank Noord-Holland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.