Terug

Volg Hart van Nederland

Boze boeren vertrekken weer bij distributiecentrum Jumbo Woerden

Boze boeren vertrekken weer bij distributiecentrum Jumbo Woerden

Politiek

11 dec 2020, 08:49

Protesterende boeren hebben vrijdagochtend een distributiecentrum van Jumbo in Woerden geblokkeerd. Donderdag liep een ultimatum af van boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF). De actiegroep had geëist dat supermarkten 3 procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. Nadat de blokkade was opgeheven, sloegen de boeren hun kamp op bij het distributiecentrum. Als niemand het gesprek met ze aanging, of als het gesprek niet de gewenste uitkomst zou hebben, waren ze bereid tot Kerstmis te blijven zitten. Hart van Nederland-verslaggever Léon Mastik laat weten: "Ze hebben vanwege de kou alvast een vuurkorf neergezet." Die kan de trekker weer in, want de boeren zijn in gesprek gegaan met een inkoopmanager en woordvoerder van Jumbo en met directeur van het Centraal Bureau voor de Leefomgeving (CBL) Marc Jansen. Die gesprekken hebben de boeren een sprankje hoop gegeven, laten ze desgevraagd weten.

Schade verhalen

Het CBL schreef gisteren in een brief dat zij boeren niet toestaan distributiecentra van hun leden te blokkeren. Ook Farmers Defence Force ontraadt boeren dit te doen. Als boeren toch blokkeren, dan schroomt CBL niet om de geleden schade te verhalen op de daarvoor aansprakelijke partijen. Lees ook: Honderden boeren protesteren in Winterswijk tegen stikstofregels

Ook woede om akkoord stikstofwet

Boeren zijn ook boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwet. Ze noemen de aangescherpte doelen, een halvering van de stikstofuitstoot in 2035, onhaalbaar. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.