Terug

Volg Hart van Nederland

Politie grijpt in bij boerenprotest voor provinciehuis Zwolle

nieuws

1 dec 2022, 11:42

Zeker drie mensen zijn opgepakt bij het begin van een demonstratie van boeren voor het provinciehuis van Overijssel in Zwolle. Volgens de hulpdiensten belemmerden twee daarvane agenten om hun werk te doen en luisterden ze niet naar opdrachten van de agenten. De derde is aangehouden voor belediging.

De politie is donderdag rond het middaguur bezig de weg voor het provinciehuis in Zwolle vrij te maken bij een demonstratie van boeren. Op livebeelden is te zien dat een shovel tractoren aan de kant dringt. Een man die dat probeerde te voorkomen door ervoor te gaan staan, is opgepakt. Enkele boeren hadden hun tractoren aan het einde van de ochtend geparkeerd op de Luttenbergstraat, die voor het provinciehuis van Overijssel langsloopt. De gemeente Zwolle had een deel van die straat afgesloten voor het verkeer, net als de weg ernaast, de Wethouder Alferinkweg.

Politie in burger

"We gaan ervan uit dat zij zich ook vandaag aan de aanwijzingen houden en de dag ordelijk verloopt", schrijft de gemeente donderdagochtend op Twitter. Maar de politie grijpt al snel in. Als een trekker naar het provinciehuis rijdt wordt hij klemgereden door een grotere gele trekker in dienst van de hulpdiensten. Uit een blauwe ME-bus springen meerdere agenten in burger en de bestuurder wordt opgepakt en afgevoerd. Het grootste gedeelte van demonstranten zijn nog onderweg naar Zwolle.

Op beelden op sociale media is te zien hoe een lange stoet trekkers onderweg is naar Zwolle.

Met tegenzin beboeten

De boeren demonstreren tegen het opleggen van dwangsommen aan zogeheten PAS-melders. Dat zijn boerenbedrijven die stikstof uitstoten en daar geen natuurvergunning voor hebben. Eerst hadden ze die vergunning niet nodig en volstond een melding. Dat veranderde echter door de uitspraak die de Raad van State in 2019 deed over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Sindsdien is dit probleem voor veel bedrijven nog altijd niet opgelost.

Overijssel wil zelf eigenlijk helemaal niet handhaven, omdat de bedrijven buiten hun schuld niet beschikken over de juiste natuurvergunning. De rechter bepaalde eind november echter dat de provincie tot handhaving verplicht is. Veel boerenbedrijven zouden de dwangsommen niet kunnen betalen.

"Ze hebben precies gedaan wat de overheid van ze vroeg", zegt actievoerder Rutger van Lier. Boeren vragen zich volgens hem af wat zij fout gedaan zouden hebben. "Het is alsof je een huis koopt waar later geen woonbestemming op blijkt te zitten", vervolgt hij. Volgens hem zou de provincie ondanks de rechterlijke uitspraak de PAS-melders niet moeten aanpakken. "We moeten niet regels boven mensen stellen. Provinciebestuurders kunnen ook zeggen: dit is de wereld op zijn kop, Den Haag moet een oplossing zoeken, of we gaan zelf een oplossing zoeken."

Aan die oplossing wordt in Den Haag al een tijd naarstig gewerkt. Het kabinet wil de PAS-melders alsnog aan een vergunning helpen. Een van de moeilijkheden is dat daarvoor genoeg 'stikstofruimte' moet worden gevonden.

Thuiswerken

De provincie Overijssel heeft medewerkers opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, zodat ze geen overlast ervaren. Er gaat geen vertegenwoordiger van de provincie in gesprek met de boeren, zegt een woordvoerder.

Beeld: Persbureau Meter

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.