Terug

Volg Hart van Nederland

Betaald mannenvoetbal krijgt voor het eerst vrouwelijke scheids

nieuws

22 mei 2024, 15:50

Binnenkort kun je zomaar een vrouwelijke scheidsrechter op het veld zien lopen tijdens een wedstrijd van de Eerste Divisie. Shona Shukrula wordt de eerste vrouw die fluit in het Nederlandse betaald mannenvoetbal.

De 32-jarige Alkmaarse is nu al scheidsrechter in de Tweede Divisie en vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Ook fluit ze in het vrouwenvoetbal. Ze leidt EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en Champions League-wedstrijden.

Via het talententraject 'Scheidsrechters betaald voetbal' stroomt ze nu door naar het hoogste voetbalniveau in Nederland. Shukrula gaat namelijk fluiten in de Keuken Kampioen Divisie, meldt de KNVB.

Onwijs trots

"Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt", aldus Shukrula via de KNVB. "Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen."

Debuut

Eerder maakten Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) hun debuut in het betaald voetbal als grensrechters. Overtoom vlagt sinds 2020 ook in de Eredivisie en was afgelopen seizoen de enige vrouwelijke assistent-scheidsrechter op het hoogste Nederlandse voetbalniveau.

In onder meer Frankrijk, Duitsland en Engeland maakten de afgelopen jaren al vrouwelijke scheidsrechters hun debuut in het betaalde voetbal.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.