Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer arrestanten overlijden door politieoptreden

Steeds meer arrestanten overlijden door politieoptreden

112

22 dec 2020, 13:40

De afgelopen jaren overlijden steeds meer mensen tijdens of vlak na een arrestatie als gevolg van het politieoptreden. Tot en met september overleden dit jaar al 13 mensen door politieoptreden, tegenover 11 in heel 2019. In 2018 kwamen er 9 mensen om het leven na een politieoptreden Dat blijkt uit onderzoek van Shownieuws. De Rijksrecherche heeft de cijfers van het aantal overleden arrestanten ten gevolge van politieoptreden openbaar gemaakt na beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Lees ook: 'Amsterdamse politie controleert mannen met niet-westerse achtergrond vaker'

Protesten

De stijging komt in het jaar waarin veel protesten zijn geweest tegen buitensporig politiegeweld tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten en Europa. Aanleiding voor deze Black Lives Matter-demonstraties was de dood van de Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Ook in Nederland werd er door demonstranten ook gekeken naar het politieoptreden bij de dood van de Zwolse Tomy Holten. Uit rechercheonderzoek bleek echter dat Holten niet overleed als gevolg van het politiegeweld, maar door een overdosis amfetamine. Lees ook: Bloemenzee voor overleden Tomy Holten, tientallen herdenken 'Zwolse George Floyd'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.