112

Bloemenzee voor overleden Tomy Holten, tientallen herdenken 'Zwolse George Floyd'

Enkele tientallen belangstellenden hebben woensdagavond een herdenking bijgewoond in Zwolle ter nagedachtenis aan de dood van Tomy Holten. De 40-jarige Zwollenaar, die ook Tony wordt genoemd, overleed op 14 maart kort na zijn arrestatie in een politiecel.

Voor zijn dood was zondag bij de manifestatie tegen discriminatie in Zwolle al aandacht. Op die demonstratie werd hij de “Zwolse George Floyd” genoemd, naar de Amerikaan die na politiegeweld overleed in de VS.

Onwel bij arrestatie

Holten werd gearresteerd nadat hij een supermarkt was uitgezet omdat hij zich verward zou hebben gedragen. Bij die arrestatie verzette Holten zich, aldus de politie, waarbij hij onwel raakte. Na een controle door ambulancebroeders werd hij overgebracht naar het cellencomplex van het politiebureau. Kort daarna werd hij weer onwel en overleed hij.

Op de plek waar hij is gearresteerd, liggen bloemen bij zijn portret. “Overdadig politiegeweld heeft geleid tot de dood van mijn enige biologische broer”, zei zijn broer Mondy Holten bij de herdenkingsbijeenkomst.

Veel onduidelijk

Veel is nog onduidelijk over zijn dood. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het overlijden van de arrestant, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. In dat onderzoek probeert de Rijksrecherche onder meer duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak en wordt nagegaan of het politieoptreden correct is geweest.

“Ik denk dat we allemaal denken: dat gebeurt daar in Amerika, niet hier”, vertelt een andere belangstellende aan Hart van Nederland. “Dit is gewoon een voorbeeld dat het ook gewoon in Nederland gebeurd. Racisme is er ook echt in Nederland.”

ANP/Redactie