Terug

Volg Hart van Nederland

Arbeidsinspectie kreeg toch meldingen over bagageafhandeling Schiphol: 'Onbestaanbaar'

nieuws

12 jan 2023, 14:31

De Arbeidsinspectie ontving de afgelopen jaren toch meldingen over de bagageafhandeling op Schiphol. Vorig jaar liet de inspectie nog weten de afgelopen twaalf jaar geen enkele klacht hierover te hebben ontvangen. Vakbond FNV noemt het handelen van de Arbeidsinspectie "onbestaanbaar".

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) schrijft aan de Tweede Kamer dat de Arbeidsinspectie haar deze week heeft gemeld dat er de afgelopen zeven jaar "voor zover nu bekend, zeven meldingen bij de inspectie zijn binnengekomen in relatie tot fysieke belasting". Twee houden direct verband met de bagageafhandeling. Volgens de inspectie ging het om ‘een niet zware overtreding’.

'Echt stuitend'

"Wat nu in het nieuws komt, is echt stuitend", zegt vicevoorzitter van FNV Kitty Jong. "We weten al veel langer dat daar misstanden zijn, dat is bij ons bekend, onze leden melden daarover. We kaartten dat al vaker aan. Maar het is ook zo: de werknemers hebben een vakbond, maar wij kunnen niet alles doen. Wij kunnen niet beboeten of alles controleren, dat is de taak van de Arbeidsinspectie. Als werknemers daar niet op kunnen rekenen, zijn ze vogelvrij."

Vorig jaar berichtten NOS en Nieuwsuur dat werknemers van bagage- en vrachtafhandelaars op Schiphol nog vaak te zwaar tilwerk moeten doen. Tot die onthulling had de inspectie daar ook jarenlang niet gecontroleerd. De dienst verklaarde al die tijd geen meldingen te hebben ontvangen. De omroep en het actualiteitenprogramma brachten vervolgens naar buiten dat er wel degelijk signalen binnen waren gekomen bij de inspectie.

Giftige combinatie

Volgens Jong moet er veel meer geïnvesteerd worden in de Arbeidsinspectie. Dat moet niet alleen in meer medewerkers resulteren, maar ook in meer expertise over de plekken waar de grootste risico's op misstanden op de werkvloer bestaan. "Maar we hebben ook een premier die ooit zei dat de overheid obees was, waarmee hij ook de Arbeidsinspectie bedoelde. Tegelijkertijd liet hij zaken aan de markt over. Dat is een giftige combinatie."

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.