Terug

Volg Hart van Nederland

Anita zit zonder huisarts, maar heeft medicijnen nodig: 'Levensgevaarlijk'

Anita zit zonder huisarts, maar heeft medicijnen nodig: 'Levensgevaarlijk'

Milieu en Gezondheid

23 juli 2022, 23:24

De Bredase Anita van den Kieboom is er kapot van. Haar oude huisarts is per 1 juli overgenomen door de landelijke organisatie Co-Med. Alleen is de nieuwe huisarts nog nergens te bekennen. Ze is niet de enige, zo'n 9.000 anderen wachten ook nog op hun nieuwe huisarts. Anita vindt het "levensgevaarlijk".

Ze krijgt er stress van, heel veel stress. Anita is vanwege een chronische ziekte afhankelijk van een huisarts, maar die is er op dit moment niet. "We kregen een brief van de oude huisarts dat deze is overgenomen door Co-Med en dat de nieuwe huisarts nog niet bekend is. Ook zou er in juli en september geen reguliere zorg zijn."

Dat is een ramp voor haar, want ze heeft haar medicijnen nodig. "De huisarts zorgt dat deze klaarliggen bij de apotheek, maar ik krijg maar geen contact met Co-Med. Ik snap dat ze daar heel hard werken en dat iedereen zijn of haar best doet, maar dit is voor mij echt levensgevaarlijk."

Waarnemende huisartsen

De externe huisartsorganisatie Co-Med werkt anders dan traditionele huisartsen. Co-Med koopt een praktijk en zorgt voor waarnemende huisartsen. Dit zijn zzp'ers die er niet iedere dag zijn. "Dat is niet hoe ons vak bedoeld is. Een huisarts moet het gezicht zijn van een praktijk en niet een wisselend iemand", legt Luc Frenken, bestuurslid van Vereniging voor Praktijkhoudende Huisartsen (VPH), uit.

Guy Vroemen, directeur van Co-Med, snapt het argument, maar laat in een reactie weten dat het niet anders kan vanwege het grote huisartsentekort. "We houden op deze manier juist praktijken open, in plaats van dat deze gesloten blijven omdat er geen opvolger gevonden wordt."

Andere huisarts

Dat is dus ook het geval bij Anita, al spreekt Vroemen dit tegen. "De oude huisarts heeft zonder overleg een brief gestuurd naar de patiënten en daardoor is een scheef beeld ontstaan. Natuurlijk staan er huisartsen voor hen klaar, alleen je moet er ook rekening mee houden dat het vakantieperiode is. Veel huisartsen nemen een paar weken vrij."

In de tussentijd kan Anita niet naar een andere huisarts. "In de omgeving zijn er allemaal wachtlijsten. Ik heb er nog vijfhonderd voor me, dus dat gaat hem ook niet worden. Maar een oplossing krijg ik ook nog niet."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.