Terug

Volg Hart van Nederland

Aanmaakblokjesfabriek Fire Up in lichterlaaie: geen treinen door dikke rookwolk

Aanmaakblokjesfabriek Fire Up in lichterlaaie: geen treinen door dikke rookwolk

112

13 juni 2022, 10:20

In Oisterwijk (Noord-Brabant) woedt een brand in een aanmaakblokjesfabriek, meldt de veiligheidsregio. Deze brak uit in de nacht van zondag op maandag en werd geblust door de aanwezige blusinstallatie met schuim. Maandagochtend laaide de brand echter weer op. De brandweer verwacht nog zeker uren bezig te zijn met het bestrijden van de brand, die woedt in een grote loods.

Bij de brand aan De Nedervonder komt zeer veel rook vrij. Omwonenden krijgen het advies ramen en deuren dicht te doen en de ventilatie uit te schakelen. Daarvoor is een NL-Alert verstuurd. Niemand is gewond geraakt, de brandweer probeert het vuur te doven en te voorkomen dat de brand zich verder uitbreidt.

Het treinverkeer tussen Tilburg en Boxtel ligt stil vanwege die rook. Ter hoogte van de brand ligt er een blusslang over het spoor omdat daar extra water wordt gewonnen uit een nabije waterweg. Op het traject worden wel bussen ingezet, meldt de NS. De vervoerder verwacht dat de verstoring duurt tot zeker halverwege de middag Halverwege de ochtend meldde de veiligheidsregio dat er meer materiaal is ingezet om de brand onder controle te krijgen. Het brandbare materiaal dat in de loods ligt maakt dat het vuur moeilijk te bestrijden is, zegt een woordvoerder. Het pand kan vrijwel zeker als verloren worden beschouwd.

Asdeeltjes

De veiligheidsregio waarschuwt omwonenden dat er door de brand asdeeltjes neerdwarrelen. Die kunnen worden opgeruimd met een vochtige doek, die daarna het beste weggegooid kan worden. Enkele straten in de Brabantse plaats zijn afgezet omdat er waterslangen over de weg liggen.

Eerder brand

Het is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt in de aanmaakblokjesfabriek. In september 2019 woedde er vier keer brand in één week. Directeur Kees van Opstal gaf destijds aan dat het kwam door een vervuilde lading grondstoffen.

Het is niet duidelijk of dit nu ook de oorzaak is. Volgens Van Opstal zijn de aanmaakblokjes die in de winkel liggen in ieder geval niet gevaarlijk.

Onderzoek

De gemeente Oisterwijk (Noord-Brabant) gaat "diepgaand onderzoek" doen naar de zeer grote brand die maandag woedt bij een aanmaakblokjesfabriek aan De Nedervonder in die gemeente.

Burgemeester Hans Janssen is er niet bang voor om "afhankelijk van de resultaten van het onderzoek vergaande stappen te zetten in het kader van de vergunningverlening", laat hij weten. De fabriek kan de vergunningen kwijtraken.

Zorgen bij brandweer

De Brandweer maakte zich na de reeks branden in 2019 grote zorgen over Fire-Up. Volgens officier van dienst, Sasbout Korting, moet de voorraad elders opgeslagen worden. "Dit kan zo niet langer. De angst dat dit een keer tot een grote brand leidt, is bij ons wel aanwezig", aldus Korting tegen Omroep Brabant.

De oorzaak van de brand maandag is nog niet duidelijk.

ANP / Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.