Dieren

VIDEO: Zeldzame beelden tonen florerende wolvenroedel op de Veluwe

Het gaat goed met de wolvenfamilie op de Veluwe. Zondagochtend trok de hele familie van acht wolven langs één van de camera’s van de Zoogdiervereniging. Daarop was te zien dat van de negen welpen die in 2019 en 2020 geboren zijn, er nog zeven in leven zijn. Dat meldt de vereniging maandag. De dieren zien er allemaal gezond uit.

Het is de eerste keer dat de hele groep tegelijk gefilmd is.

Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt: “Dit zijn magnifieke beelden. We hoopten 1 of 2 wolven te zien, maar een hele familie van 8  is heel bijzonder.  Wolven zijn ontzettend moeilijk te vinden en te volgen. Ze hebben een gigantisch leefgebied en zijn vooral in heel rustige plekken te vinden. Dus heel mooi dat we ze hebben kunnen vastleggen op onze camera.”

De individuele wolven lijken volgens de vereniging enorm op elkaar en zijn moeilijk te onderscheiden. Waarschijnlijk loopt moederwolf voorop, gevolgd door vader en de vier jongen van dit jaar. Nadat de groep voorbij is gekomen, schieten nog twee wolven langs de camera. Deze twee zijn in het voorjaar van 2019 geboren.

Artikel gaat verder onder de video:Wolvenroedel

Het wolvenpaar kreeg in 2019 vijf welpen. Een daarvan is in 2019 doodgereden en een ander heeft zich met partner gevestigd op de Zuidelijke Veluwe. Van het vijfde jong uit 2019 is niet bekend waar deze is. In 2020 werden vier welpen geboren op de Veluwe. De vier zijn dus nog allemaal in leven en bij de familie.

Lees ook: Tweede wolf op de Veluwe, boswachter hoopt op welpen

De beelden waren een verrassing voor de vrijwilligers die in het gebied de wolven in de gaten houden. ‘‘Dat vrijwilligers veel wolvendrollen tegenkomen is hartstikke mooi”, aldus Mirte Kruit, regiocoördinator van het Wolvenmeldpunt. “Dit laat duidelijk zien wat ze vooral eten: edelhert, ree, damhert en jonge wilde zwijnen.”

Beeld: Zoogdiervereniging