Dieren

Tweede wolf op de Veluwe, boswachter hoopt op welpen

Een tweede wolf is begin december met de al eerder op de Zuid-Veluwe gesignaleerde wolvin op camera vastgelegd. Daarmee wordt de hoop gevoed op de vestiging van een wolvenpaar in het gebied en de geboorte van wolvenwelpen, meldt Natuurmonumenten vrijdag.

Waar de twee wolven zijn gezien wil Natuurmonumenten om veiligheidsredenen niet zeggen, om zo “wolftoerisme” te voorkomen. Volgens Natuurmonumenten is op nachtbeelden te zien dat de twee wolven samen door het landschap wandelen.

Boswachter Frank Theunissen spreekt de verwachting uit dat de tweede wolf een mannetje is. “Je ziet op de beelden dat de wolf forser is en dat hij zijn poot optilt om te urineren. Dat is voor mij bewijs genoeg dat het een mannetje is.”

Lees ook: Vestiging van een wolf in Noord-Brabant nu vastgesteld

Hopen op welpjes

Volgens hem is het nog wel de vraag “of deze wolf een blijvertje is”. Het is niet gezegd dat de twee wolven een paar gaan vormen, ook al omdat de wolf er nog maar kort is. Mocht dat wel het geval zijn, dan is volgens de boswachter “de kans groot dat we er dit voorjaar wolvenwelpen bij krijgen”. Het leefgebied op de Zuid-Veluwe is volgens Theunissen uitstekend: groot, rustig en met voldoende prooien.

Als de wolven in januari en februari nog bij elkaar zijn, dan is de kans groot dat er ook daadwerkelijk gepaard wordt. Dan worden in het voorjaar welpen geboren en wordt de Zuid-Veluwe het tweede gebied in Nederland waar een wolvenroedel leeft.

De kans dat deze tweede wolf een broertje is van de eerder gearriveerde wolvin, is volgens Theunissen klein. De wolvin zelf werd in een nest van vijf geboren op de Noord-Veluwe. “Doorgaans zoeken broers en zussen elkaar niet op en dulden ze elkaar niet in hun territorium. Maar de uitzondering bevestigt de regel, dus niets is zeker. We moeten de uitslag van het DNA-onderzoek op de drollen afwachten om te weten waar deze nieuwe wolf vandaan is gekomen.”

Lees ook: ‘Zwangere wolvin’ op de Veluwe blijkt volgevreten mannetje

Wolf in Nederlands ecosysteem

De boswachter benadrukt ook de belangrijke rol van de wolf in het Nederlandse ecosysteem. Zo vervullen ze een taak bij het gezond houden van prooidierpopulaties, zoals volwassen edelherten of grote, mannelijke wilde zwijnen (keilers). In aanwezigheid van wolven verplaatsen prooidieren zich volgens Theunissen meer en veranderen ze hun graasgedrag. Dat biedt bijvoorbeeld kansen voor jonge boompjes die anders zouden worden opgegeten. Ook aaseters profiteren. Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten die wolven achterlaten, aldus de boswachter.

Foto: Natuurmonumenten