Gezondheid

Alle inwoners Lansingerland opgeroepen voor test na uitbraak Britse coronavariant

Alle inwoners van de gemeente Lansingerland in Zuid-Holland krijgen een gerichte oproep om zich te laten testen op het coronavirus. Aanleiding is de uitbraak van de ‘Britse variant’ van het virus bij een school in Bergschenhoek in de gemeente.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Het is de eerste keer in Nederland dat er gericht extra wordt getest in een gebied waar een grote uitbraak is. De oproep van GGD Rotterdam-Rijnmond geldt voor alle inwoners van Lansingerland van twee jaar en ouder, ook als zij geen klachten hebben die doen denken aan een coronabesmetting.

‘Drastische maatregel’

In de gemeente Lansingerland liggen Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. Lansingerland telt iets meer dan 60.000 inwoners. Zij krijgen vanaf woensdag een uitnodiging in hun brievenbus, vanaf dan kunnen ook al de eerste mensen worden getest. Ze worden getest op zowel de ‘Britse’ variant van het coronavirus als de ‘Zuid-Afrikaanse’.

De burgemeester van de gemeente Lansingerland zegt dat het een “drastische maatregel” is. “Maar we weten dat de Britse variant besmettelijker is dan de oude coronavariant, die was al gevaarlijk. Het loopt bij de zorg over de schoenen. Het is belangrijk dat we er nu bovenop zitten”, aldus Pieter van de Stadt tegen Hart van Nederland.

Duizenden testen per dag

Er worden per dag 4000 tot 5000 testen uitgevoerd, 2500 hiervan vinden plaats in de XL-teststraat op Rotterdam The Hague Airport. De overige testen worden uitgevoerd in drie locaties in Lansingerland. Eind van deze week moeten de eerste resultaten bekend worden.

Lees ook: Grote testbereidheid betrokkenen getroffen school Bergschenhoek

De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC willen met de grootschalige tests beter zicht krijgen op de verspreiding van het coronavirus in de gemeente, waaronder de verspreiding van de ‘Britse’ variant. Inwoners die positief testen krijgen het dringende advies om thuis te blijven, om te voorkomen dat ze anderen besmetten.

30 mensen besmet met Britse variant

Bij ongeveer dertig mensen uit de regio Rotterdam-Rijnmond is de ‘Britse variant’ vastgesteld. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn die gevallen “grotendeels gelinkt” aan de uitbraak op basisschool RKBS Willibrord in Bergschenhoek.

De nieuwe versie van het coronavirus is besmettelijker dan eerdere varianten van het coronavirus, maar de mutatie richt voor zover bekend niet meer gezondheidsschade aan.

Lees ook: Besmette lerares van basisschool Bergschenhoek overleden

ANP/Redactie


Hart van Nederland ochtendbulletin

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.