Gezondheid

Zussen beschuldigen slachterij Vion van de dood van hun vader: 'Wij hebben ze gewaarschuwd'

Boos en verdrietig zijn ze, de zussen Heidi en Ineke Egberts. Hun vader stierf twee weken geleden aan corona en de bron van die besmetting ligt, zo vermoeden ze, bij slachterij Vion in Apeldoorn. Daar werkt hun broer, die bij zijn ouders inwoont.

Vol ongeloof vernamen de zussen het nieuws over de sluiting van slachterij Vion. Dit gebeurde woensdag nadat medewerkers er in propvolle busjes werden afgezet. “Wij hebben gemeld dat er corona heerst in Apeldoorn”,¬†verklaart Heidi aan Hart van Nederland.¬†“Mijn broer is zelf besmet en die melding is gemaakt naar het bedrijf. Vervolgens zie ik die beelden.”

Lees ook: Politie sluit terrein slachthuis Vion in Apeldoorn af wegens schending coronarichtlijnen

Gestikt in eigen slijm

De melding waarover Heidi spreekt, werd twee weken geleden gedaan, toen duidelijk werd dat de familie van de zussen zwaar getroffen was. Niet alleen hun broer raakte besmet, ook hun beide ouders kregen het nieuwe virus. Uiteindelijk overleed hun vader aan de gevolgen van de ziekte.

De zussen vermoeden dat hun broer het virus heeft opgelopen op de werkvloer. “Mijn ouders zaten in quarantaine, wij kwamen zelf niet bij onze ouders”, legt Ineke uit. “Mijn broer kwam verder nergens, alleen bij zijn werk.”

Heidi hekelt het handelen van de slachterij. “Mijn vader is gestikt in zijn eigen slijm. Ik had mijn hele familie kwijt kunnen raken door nalatigheid van hun”, zegt ze boos. “Zo voelt dat voor mij, en dat doet pijn.”

Reactie Vion

Slachterij Vion heeft vrijdagochtend gereageerd op de beschuldigingen van Heidi en Ineke. In een schriftelijke reactie laten zij weten de dood van hun vader te betreuren en condoleren de familie met het verlies:

”Wij condoleren de familie met het verlies van dhr. Egberts. Wij vinden het gepaster om direct bij de familie met onze reactie terug te komen. Bij Vion werken mensen die uit alle geledingen van de bevolking komen. Vion en haar medewerkers staan midden in de maatschappij, dus ook medewerkers van Vion zullen besmet zijn (geweest) met het coronavirus. Het is voor Vion onmogelijk om in dit kader iets te melden over de huissituatie, werksituatie en gezondheidssituatie van individuele medewerkers.”