Opmerkelijk

Zorgpersoneel tikt 'asociale Nederlanders' op de vingers: 'Stop met hamsteren!'

Sanderijn Keizer uit Baarn ziet het met lede ogen aan: de bevolking die massaal aan het hamsteren slaat, waardoor er weinig overblijft voor de beroepsgroepen die in deze moeilijke tijden de luxe niet hebben om vanuit huis te werken.

“Beste Mark Rutte (en de rest van de regering) en uiteraard de hamsters van Nederland!”, zo begint de begeleider uit de gehandicaptenzorg, die momenteel zelf in thuisisolatie zit omdat ze symptomen vertoonde van het coronavirus,  haar oproep op Facebook.  “Nederland is blijkbaar in hongersnood en veel mensen zijn compleet losgeslagen aan het hamsteren. Dit gaat ten koste van onze mensen die hard werken en na hun dienst het moeten doen met de restjes.”

Uitgescholden

Zelf werkt Keizer in de gehandicaptenzorg en doet normaal gesproken online de weekboodschappen, maar dat is nu niet meer mogelijk. Nu moeten zij en haar collega’s na werktijd nog langs verschillende supermarkten om voldoende boodschappen te kunnen doen voor de bewoners. Gek genoeg gebeurt het dat Keizer of collega’s van haar zelf uitgescholden worden omdat ze voor hamsteraars worden aanzien. “Terwijl wij gewoon voor een grote groep cliënten boodschappen moeten doen voor wie we ook gewoon een paar goeie maaltijden op tafel willen zetten.”

Volgens Keizer worden er collega’s uitgescholden in de winkels, of wordt er weleens expres tegen hun karretjes gebotst. Ook zegt Keizer dat het niet alleen maar over haar branche gaat, maar ook artsen en alle andere beroepsgroepen die niet thuis kunnen werken en ‘s avonds moeten constateren dat de supermarkten zo goed als leeg zijn.

Lakse maatregelen

Keizer ziet ook met lede ogen aan hoe andere landen drastische maatregelen nemen om het virus zoveel mogelijk te controleren, terwijl ze hier nog mensen hoestend en proestend door de supermarkt ziet lopen.  “Meneer Rutte zegt dat we het met z’n allen moeten doen, dus misschien toch nog andere maatregelen. We staan ook allemaal lekker met z’n allen binnen in de supermarkt. Niks anderhalve meter afstand.”

Lees ook: Grootste deel Nederlanders zegt niet te hamsteren, maar is wel solidair met zorgpersoneel

Keizer neemt daarbij een voorbeeld aan Duitsland, waar bezoekers gedoseerd naar binnen worden gelaten in supermarkten. “Het virus is echt erg, ik denk dat het in Nederland nog niet goed genoeg is doorgedrongen wat dit aanricht. Ik denk dat het hier nog veel erger moet gaan worden voordat mensen beseffen hoe erg het is. Er liggen ook gewoon jongere mensen aan de beademing. Het is geen gewoon griepje. Je bent echt beroerd. Ik maak me ernstige zorgen.”

Drukte bij distributiecentra

Door het hamsteren in de supermarkten moet er achter de schermen hard gewerkt worden om alle schappen weer vol te krijgen. Vrachtwagens rijden af en aan vanuit distributiecentra en chauffeurs zoals Dirk Wildenburg draaien overuren.