Politiek

Grootste deel Nederlanders zegt niet te hamsteren, maar is wel solidair met zorgpersoneel

Het grootste deel van de Nederlanders lijkt toch niet te hamsteren tijdens deze bizarre coronatijden. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders van ons Wat vindt Nederland-panel.

Het zijn, op z’n zachtst gezegd, bizarre tijden voor Nederland, en bij uitbreiding voor de hele wereld. Het coronavirus houdt iedereen in de ban.

Binnenblijven en onnodig contact met anderen vermijden lijkt het devies. Nu landen als België en Frankrijk de afgelopen dagen in lockdown zijn gegaan lijkt het steeds waarschijnlijker dat ook Nederland een soortgelijk scenario te wachten staat. Vooral foto’s van hamsterende supermarktbezoekers en lege winkelrekken in supermarkten werden veelvuldig gedeeld op sociale media.

Hamsteren

Uit ons dagelijks onderzoek Wat vindt Nederland bleek dat 63 procent van de ondervraagden geen extra spullen inkocht. Ondanks de vele foto’s en filmpjes die de afgelopen dagen vooral online circuleerden van mensen die veel wc-rollen hamsterden bleek dat niet het populairste artikel. Slechts 6 procent van de ondervraagden gaf toe extra toiletpapier te hebben ingeslagen. Opvallend: 7 procent van de ondervraagden gaf aan een extra voorraadje dierenvoer aangelegd te hebben.

Lees ook: Zorgpersoneel tikt ‘asociale Nederlanders’ op de vingers: ‘Stop met hamsteren!’

De meest populaire artikelen waren toch wel lang-houdbare etenswaren: liefst 20 procent van de ondervraagden zegt een extra voorraadje te hebben aangelegd. Tot slot besloot 3 procent van de deelnemers extra alcohol en sigaretten in te slaan in deze barre tijden.

Zorgpersoneel

Wat vindt men als Nederlander eigenlijk van dat gehamster, waarbij zorgpersoneel in veel gevallen de dupe lijkt te zijn? Op de stelling “Er moet een speciale bezorgdienst komen voor zorgpersoneel. Door het hamsteren van anderen, staan zij elke dag voor lege vakken,” antwoordde liefst 77 procent van de ondervraagden met ‘eens’. Daarentegen was 16 procent het met deze stelling oneens. De overige 7 procent wist het niet of had geen mening.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.