Gezondheid

Coronavirus zorgt ook voor zorgen onder grond- en cabinepersoneel luchtvaart

Bij vakbond FNV luchtvaart hebben bezorgde leden aan de bel getrokken over het coronavirus. Er zijn diverse meldingen binnengekomen vanuit het grond- en cabinepersoneel, zegt een woordvoerder tegen Hart van Nederland. De vakbond zal daarom vanavond een brief sturen naar de directies van de luchtvaartmaatschappijen en Schiphol.

Medewerkers zitten vooral te springen om duidelijkheid rondom het virus. “Zolang er geen dreigende situatie is moet personeel gewoon aan het werk blijven. Maar werkgevers hebben wel de plicht om informatie te verstrekken. Leden maken zich nu zorgen” aldus de vakbond. “Op Schiphol zien luchtvaartmedewerkers Chinees personeel met mondkapjes rondlopen en denken dan: en wij dan? Wij vragen de directies goed en tijdig voor te lichten over het coronavirus.”

Lees ook: Meeste Nederlanders in Wuhan willen weg

Vluchten gestopt om coronavirus

Inmiddels hebben diverse buitenlandse luchtvaartmaatschappijen bekend gemaakt alle vluchten naar China te schrappen. Daaronder vallen British Airways, Lufthansa, American Airlines, Swiss International Air Lines en Austrian Airlines. KLM zegt tegen Hart van Nederland nog wel gewoon naar China te zullen vliegen. “We volgen dagelijks de updates en monitoren de situatie nauwlettend. Voor nu blijven we gewoon volgens schema vliegen” aldus een woordvoerder.

De Europese Commissie laat luchtvaartmaatschappijen voorlopig nog zelf beslissen of vluchten naar China willen uitvoeren. Mogelijk volgt er later een ander advies. De WHO komt donderdag met een speciaal comité bijeen voor overleg over het uitroepen van een internationale noodsituatie.

Het aantal doden en besmettingen met het virus blijft stijgen. Vooral in China slaat het hard om zich heen. Het aantal doden is gestegen tot ruim 130. In totaal zijn ongeveer 6000 mensen besmet met het coronavirus.

Lees hier alles over het coronavirus