Gezondheid

Meeste Nederlanders in Wuhan willen weg vanwege coronavirus

Een groot deel van de Nederlanders in Wuhan willen die Chinese stad verlaten. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag. Er zitten voor zover bekend zo’n twintig Nederlanders in de stad.

Blok weet nog niet wanneer zij kunnen vertrekken. Onder de Nederlanders zijn nog geen ziektegevallen, aldus de minister. Ter plekke wordt bepaald wie als eerste terug mag naar Nederland.

In Europees verband is al wel begonnen met de evacuatie uit Wuhan. “Ik verwacht dat vandaag een eerste vliegtuig richting Wuhan vertrekt, maar kan nog niet zeggen of daar dan ook Nederlanders mee zullen terugreizen.” Waar de vliegtuigen landen, wil de minister ook nog niet zeggen.

Lees ook: Nederlanders in Wuhan willen zo snel mogelijk naar huis: ‘Dit is geen verkoudheidje’

De Nederlander Henry Blok zit in de Chinese stad, die geldt als het centrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Hij is bezorgd dat zijn Chinese vrouw niet mee kan met de evacuatievlucht.

Tegen Hart van Nederland zegt minister Blok dat Nederland niet moeilijk gaat doen als mensen uit andere landen mee willen vliegen. “Maar dat is aan de autoriteit van het land waar zij het paspoort hebben”, voegt hij eraan toe.

Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Het aantal doden en besmettingen met het virus blijft stijgen. Het aantal doden in China is gestegen van 106 naar 132. In totaal zijn ongeveer 6000 mensen besmet met het coronavirus.

Het coronavirus verspreidt zich via de luchtwegen en daarom is de angst voor verdere verspreiding over de hele wereld enorm. Maar wat is het coronavirus, en belangrijker nog: hoe voorkomen we besmetting en verspreiding? Je ziet het allemaal in deze video.

Lees hier alles over het coronavirus