Gezondheid

Gevangenen maken zich grote zorgen om gezondheid door coronavirus

Het is de vraag voor hoelang er nog beschermingsmiddelen beschikbaar zijn voor gevangenispersoneel. Dat zegt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming tegen Hart van Nederland. “We kunnen nog een paar dagen vooruit, maar het is en blijft spannend om te kijken hoe dat loopt.”

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De minister maakte donderdag bekend dat de strenge maatregelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus ook in gevangenissen tot en met 28 april blijven gelden. Dat betekent dat gevangenen tot die tijd geen bezoek mogen ontvangen. Alle verloven zijn opgeschort. “Zeker het geen bezoek mogen ontvangen, valt zwaar. Maar ze zien wat er buiten gebeurt, dus er is ook begrip”, zegt Dekker.

‘Anderhalve meter lukt niet’

Een aantal gevangenen vertelt een heel ander verhaal aan Hart van Nederland. Ze zeggen dat ze zich grote zorgen maken om de corona-uitbraak. De adviezen om besmettingen te voorkomen, blijken in de gevangenissen moeilijk na te leven. Daarom zijn gevangenen bezorgd over hun gezondheid.

“Bewakers komen gewoon snotterend de cel binnenlopen”, vertelt gevangene Robert. “Ook zitten er nog steeds mensen met zijn tweeën in een cel.” Volgens hem mogen ze ook nog maar drie uur per dag buiten hun cellen komen. “En dan staan we vaak met 75 man op de luchtplaats. Dan kun je echt geen anderhalve meter afstand van elkaar houden.”

Lees ook: Gevangenen krijgen celsleutel en eigen telefoon

De minister geeft toe dat het “een hele uitdaging” is om in gevangenissen de minimale afstand te bewaren. “Zeker als je met zijn tweeën op een cel zit.” Toch zegt hij dat het overal fysiek mogelijk is om afstand te houden. “Maar of gevangenen het dan ook doen, is een tweede. De kans bestaat dat ze elkaar opzoeken en groepjes vormen. Het gevangenispersoneel ziet daar op toe.”

‘Onrust neemt toe’

Door de lange uren dat gevangenen nu in hun cel moeten doorbrengen, neemt de onrust volgens Robert toe. “Afgelopen week werden er al magnetrons en potjes groenten naar beneden gegooid. Deze week willen ze nog meer kapot gaan gooien. We voelen ons gewoon niet serieus genomen.”

Toch maakt de minister zich geen zorgen over de onrust in gevangenissen. “We zijn wel alert en houden met alles rekening. We begrijpen dat gedetineerden zich ook zorgen maken over het thuisfront, maar we moeten er rekening mee houden dat het nog langer kan gaan duren.”