Politiek

Gevangenen krijgen celsleutel en eigen telefoon

Een persoonlijke telefoon en een sleutel voor hun celdeur. Gevangenen in Nederland kunnen rekenen op een paar bijzondere privileges. De maatregelen moeten er volgens minister Sander Dekker onder andere voor zorgen dat gevangenen minder agressief zijn. Klein detail: met de sleutel kunnen ze hun cel alleen van buiten afsluiten.

In diverse gevangenissen zijn de afgelopen tijd tests gehouden, om te kijken hoe er iets aan de werkdruk en agressie kan worden gedaan. Dekker benadrukt dat de telefoon in principe hetzelfde werkt als de gedeelde telefoon buiten de cel waar gevangenen nu gebruik van kunnen maken. Bepaalde nummers zijn afgesloten, en er kan niet onbeperkt en op elk moment van de dag gebruik van worden gemaakt. Ook kunnen gesprekken worden opgenomen en teruggeluisterd.

Eigen telefoon in de gevangenis

“Een beveiligde betaaltelefoon op cel zorgt voor meer rust onder gedetineerden, omdat het incidenten zoals vechtpartijen op de afdeling voorkomt bij het gebruik van de gemeenschappelijke telefoon”, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. “Die problemen zijn vooral het gevolg van de beperkte tijd dat de gemeenschappelijke telefoon beschikbaar is.” Doordat personeel niet meer bij dit soort opstootjes hoeft in te grijpen, neemt ook de werkdruk af.

Met de eigen sleutel kunnen gevangenen alleen hun cel van buiten afsluiten. Door deze maatregel kunnen gevangenen “hun persoonlijke eigendommen afschermen”, zonder dat daarvoor elke keer een medewerker moet worden opgetrommeld. “Het zelf kunnen afsluiten van de celdeur zorgt voor minder wantrouwen, beter gedrag van gedetineerden en een positievere sfeer op de afdeling”, voegt Dekker toe.

Nog dit jaar van start

Het uitgeven van sleutels kan volgens Dekker direct gebeuren. In tien Penitentiaire Inrichtingen (PI) kunnen gevangenen nog dit jaar de nieuwe telefoons gebruiken. Bij de rest van de PI’s worden ze in de komende jaren onderdeel van geplande verbouwingen.

Alleen gedetineerden op normale afdelingen krijgen de telefoon en celsleutel. Op bijvoorbeeld de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, of de terroristenafdeling worden de maatregelen niet doorgevoerd.

Bron: ANP