Politiek

'Zorgelijke toename' antisemitische incidenten in Nederland

Het aantal antisemitische incidenten in Nederland is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Dat laat het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) weten aan Hart van Nederland.

In 2018 registreerde het CIDI 135 antisemitische incidenten. Dat was toen een stijging van 19 procent ten opzichte van het jaar ervoor, toen er 113 incidenten werden gemeld. Het totaal aantal incidenten over 2019 is nog niet definitief bekend, maar zal duidelijk hoger liggen dan in 2018. CIDI-directeur Hanna Luden spreekt van een ‘zorgelijke stijging’.

“We merken dat het monster dat leek te verdwijnen, toch een heleboel tentakels heeft”, refereert Luden aan de jodenhaat in ons land. “Het antisemitisme komt van verschillende niveaus en uit verschillende hoeken. Ik denk dat in sommige hoeken van de wereld antisemitisme als normaal wordt gezien. Dat heeft ook invloed op Nederland.”

Luden vindt het belangrijk om juist de kleinere incidenten aan te kaarten. “Die kunnen het leven van een mens heel vervelend maken. Je loopt op straat met je keppeltje op en een kind zegt: ‘Pas op, daar is een jood’. Het is niet bedreigend maar het is bijzonder onaangenaam”, aldus Luden.

‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’

Ze kan nog veel meer voorbeelden noemen. “Politieagenten worden uitgescholden voor ‘kankerjoden’, het is verbijsterend. Of je zit in de trein en een groep jongeren roept ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’.”

Lees ook: Joodse Hidde voelt zich onveilig met keppeltje op: ‘Ik word dagelijks uitgescholden’

De jodenhaat moet stoppen, betoogt de directeur van het CIDI. Ze wil onder meer dat de politie harder optreedt. “Elk incident moet hard aangepakt worden, de politie moet elk incident serieus nemen. Op scholen en verenigingen moet ook hard tegen het antisemitisme worden opgetreden. Net zoals tegen andere haatuitingen.”

Excuses namens Nederlandse overheid

Zondag werd in het Wertheimpark in Amsterdam de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Premier Rutte bood tijdens de herdenking excuses aan voor de Nederlandse houding ten aanzien van de Holocaust.

“Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering excuses aan voor het overheidshandelen van toen. Dat doe ik in het besef dat geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust kan omvatten”, zei Rutte zondag tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam 75 jaar na de bevrijding van naziconcentratiekamp Auschwitz, op 27 januari 1945.