Politiek

Joodse Hidde voelt zich onveilig met keppeltje op: 'Ik word dagelijks uitgescholden'

Op straat wordt hij maar al te vaak uitgescholden en online wordt hij zelfs dagelijks bedreigd. En dat alleen maar omdat de 23-jarige Hidde van Koningsveld uit Den Haag een keppeltje draagt. En hij is niet de enige. Volgens een wereldwijd antisemitisme-rapport neemt Jodenhaat toe.

Ook in Nederland komen er steeds meer meldingen binnen over antisemitisme.

Zelfs als Hidde over straat loopt krijgt hij allerlei verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Onderweg naar de synagoge wordt hij achtervolgd en uitgescholden voor kindermoordenaar. Hidde zelf kijkt er niet meer van op. Ook spreekt hij de mensen er niet meer op aan. ”Ik probeer het altijd te negeren en gewoon door te lopen. Je weet het namelijk nooit of iemand agressief wordt of wat dan ook”, vertelt Hidde.

Puntje van de ijsberg

Hidde is niet de enige. Haat en agressie tegen Joden nemen overal toe, dat blijkt uit een wereldwijd anti-semitisme-rapport. Ook in ons land zijn er steeds meer incidenten. Zo worden Joden die een keppeltje dragen uitgescholden en werd een Israëlisch restaurant in Amsterdam al meerdere keren belaagd.

En het komt volgens Hidde van alle kanten: ”Op straat wordt ik uitgescholden door Islamistische jongeren. Op social media komt het van alle kanten, extreem rechts, extreem links en Palestijnse activisten. Iedereen heeft wel zijn  of haar woordje klaar.”

Lees ook: Joods monument Utrecht met bloed beklad

Vorig jaar werden er door het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israel, 135 incidenten geregistreerd, een toename van 19 procent met het jaar ervoor en online bedreigingen niet meegeteld. En dat is volgens Hidde alleen nog maar het puntje van de ijsberg.

Speerpunt

De ChristenUnie en de SGP roepen de nieuwe Europese Commissie daarom op om de strijd tegen antisemitisme tot speerpunt te maken. De aanpak van antisemitisme moet een speerpunt worden binnen Europa. Dat schrijft fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Lees ook: Israëlisch restaurant in Amsterdam voor de derde keer belaagd

Samen met de SGP en met steun van de Joodse belangenvereniging CIDI, komt de partij van Segers, vrijdag met een petitie voor ”een effectievere aanpak van antisemitismein Europa op het gebied van onder andere veiligheid, onderwijs en haatzaaien”. Segers richt zich in de petitie tot de partijen die campagnevoeren voor de Europese verkiezingen en de Europese Commissie die straks gevormd wordt. ”Maak de strijd tegen antisemitisme tot een prioriteit”, schrijft hij. ”Er is geen tijd te verliezen.”

‘Schandvlek’

De CU-voorman noemt het ”een nieuwe schandvlek” dat een groeiend aantal Joden uit Europa vertrekt vanwege toenemend antisemitisme. ”Onze vrijheid en beschaving staan of vallen met de vrijheid en veiligheid van minderheden en in het bijzonder die van de Joodse minderheid.” Er wordt te veel over gezwegen, stelt Segers, die verder schrijft dat de aanvallen op Joden uit extreemrechtse, extreemlinkse en islamitische hoek komen.