Gezondheid

Zorgdocent Omar rijdt nu ook op de ambulance: 'Tussen de coronaritjes door help ik mijn leerlingen'

Docent verpleegkunde Omar Dekker uit Bergen op Zoom zet er in deze moeilijke tijd een tandje bij. Naast het online lesgeven rijdt hij nu tijdelijk ook op de ambulance om coronapatiënten te vervoeren.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het is weer even omschakelen als Omar zijn online klaslokaal verlaat voor een rit op de ambulance. “Ik moet steeds de balans zoeken”, vertelt hij aan Hart van Nederland. “Ik wil goed contact houden met mijn leerlingen, dus soms check ik mijn mail tussen de ritjes door.”

Eerder op ambulance

Voor de uitbraak van het nieuwe coronavirus reed Omar ook weleens op de ambulance, maar dan haalde hij vooral gewonde vakantiegangers terug uit bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk. Toen de situatie rondom het virus in Brabant zijn piek beleefde, sprong de docent in om te helpen.

Het zijn geen gemakkelijke ritten. “Het is heel anders”, zegt hij. “Normaal vervoer ik vakantiegangers en zijn de gesprekken luchtig. Nu zijn mensen heel angstig en zijn het vooral ouderen die al een tijdje geen bezoek meer krijgen. Dat is soms best zwaar.”

Mee de klas in

Ook zijn collega’s moesten de knop omzetten, maar wilden graag helpen met het vervoeren van de kwetsbare patiënten. “Mensen voelen zich heel erg verantwoordelijk en stellen zich nu meer beschikbaar om te werken”, laat een woordvoerder van de ambulancedienst weten. “De meesten doen dit naast hun baan bij de brandweer, defensie of politie.”

De kennis die Omar opdoet tijdens zijn werk op de ambulance wil hij graag delen met zijn leerlingen. Zijn online lessen op onderwijsinstelling Curio Zorg en Welzijn gaan nu vaker over het coronavirus. “Ik leer hen over sociale vaardigheden die helpen in de omgang met dit soort kwetsbare patiënten.”