Misdaad

Zaak Nicky Verstappen nu vanaf eind september gepland, Jos B. blijft in cel

Jos B., verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de Limburgse jongen Nicky Verstappen, blijft voorlopig in de cel. Vanaf eind september is de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen hem.

De rechtbank in Maastricht besloot woensdag hem sowieso tot die tijd in de cel te houden. Aanvankelijk zou de behandeling nu beginnen, maar vanwege de huidige coronacrisis is dat een paar maanden verplaatst.

De advocaat van B. had gevraagd om opheffing of schorsing van de hechtenis; volgens hem is de verdenking simpelweg te dun. De officier van justitie is het daar absoluut niet mee eens. Volgens hem is er sprake van een “imminent” vluchtgevaar. “Hij was al op de vlucht voordat wij wisten dat we naar hem op zoek waren.” De rechtbank ziet ook nog voldoende ernstige bezwaren om B. voorlopig vast te houden.

Lees ook: Jos B. wil zaak Nicky Verstappen in vrijheid afwachten

B. werd bijna twee jaar geleden na een klopjacht in Spanje opgepakt. De 57-jarige Limburger ontkent dat hij iets met de dood van de jongen te maken heeft. Verder heeft hij tot nu toe nog niets willen verklaren.

De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween in augustus 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop gevonden.

Lees ook: Jos B. wil nog altijd niets zeggen over dood Nicky Verstappen

B. was woensdag samen met zijn advocaat aanwezig in de rechtbank tijdens de voorbereidende zitting. Er zat een plexiglas scherm tussen hen in en dat geldt ook voor de rechters en officier van justitie. De rechter merkte op dat dit associaties oproept met een volière of kippenhok.

De nieuwe data voor de inhoudelijke behandeling zijn 28 en 29 september, 5, 7, 8, 12 en 16 oktober. Tijdens die dagen wordt onder meer het dossier besproken, komt de familie van Nicky aan het woord en zal de officier van justitie zijn strafeis formuleren.

ANP