Politiek

Was de rechter 'vooringenomen' tegen Viruswaanzin?

Is de rechter vooringenomen geweest tegen Viruswaanzin in het kort geding dat de actiegroep had aangespannen vanwege de coronamaatregelen? Over die vraag buigt de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag zich maandag.

Viruswaanzin eiste eind vorige maand in een kort geding tegen de Staat dat de overheid stopt met de coronamaatregelen, waaronder de regel dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. De actiegroep zet vraagtekens bij de wetenschappelijke onderbouwing van het beleid en wil “samen terug naar normaal”.

Lees ook: Kort geding Viruswaanzin tegen coronaregels: ‘Samen terug naar normaal’

Gewraakt om officieel dodental

In het kort geding wraakte de actiegroep de rechter omdat ze vooringenomen zou zijn. “Zij is vooringenomen en dat schaadt de rechterlijke onpartijdigheid”, zei jurist Jeroen Pols van Viruswaanzin maandag op de zitting van de wrakingskamer.

De groep baseert zich op een eerder vonnis dat de gewraakte rechter deed op 12 juni, in een zaak van een fotograaf die aanwezig wilde zijn bij de ruiming van een besmette nertsenfokkerij. Daarin sprak de rechter van een acute crisissituatie en substantieel veel slachtoffers. Pols bestrijdt juist dat corona een “killervirus” is en een pandemie veroorzaakt, zei hij maandag.

De rechter zou daarnaast in het door Viruswaanzin aangespannen kort geding ook hebben nagelaten kritische vragen te stellen aan de landsadvocaat, vooral over het aantal dodelijke slachtoffers dat uitsluitend aan Covid-19 is overleden. De actiegroep stelt dat slechts tachtig mensen onbetwist uitsluitend aan het coronavirus zijn overleden, in plaats van de ruim 6100 door het RIVM bevestigde sterfgevallen.

‘Beide partijen aan het woord gelaten’

Zelf bestrijdt de rechter dat ze niet kritisch genoeg is geweest. “Ik zou de advocaat van de Staat niet het vuur aan de schenen hebben gelegd. Maar er was een uitvoerige dagvaarding en verweer en er is uitvoerig bepleit in de eerste termijn”, verweerde ze zich. “Tijdens de zitting is ook gevraagd naar mijn mening, maar mijn oordeel vorm ik altijd na de zitting.”

De gewraakte rechter verving een zieke rechter. Viruswaanzin noemde die wisseling een ongelukkige timing. De vervangende rechter sprak maandag van “een ongelukkige start”. Ze benadrukte dat ze beide partijen uitvoerig aan het woord heeft gelaten. “Aan het einde van de zitting kwam het wrakingsverzoek voor mij als een duveltje uit een doosje.”

Nieuwe rechtszaak Viruswaanzin

De wrakingskamer doet dinsdag uitspraak in de zaak. Intussen is Viruswaanzin bezig met de voorbereidingen van een nieuwe kort geding, deze keer tegen het RIVM. “Reden voor dit kort geding is de ondoorzichtigheid van het RIVM in de feiten die ze geven”, zegt leider Willem Engel van de actiegroep.

Hij zegt dat de actiegroep bijvoorbeeld herhaaldelijk heeft gevraagd naar het Pienter corona-onderzoek, dat is nog steeds niet gepubliceerd. Dat onderzoek is een wetenschappelijke studie naar de verspreiding van het coronavirus.

ANP