Lifestyle & Entertainment

Wintertijd gaat in, maar waarom eigenlijk?

Deze week duurt je weekend een uurtje langer: de wintertijd gaat in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 03:00 ‘s nachts een uur terug. Geniet ervan, het is mogelijk één van de laatste keren dat dat gebeurt. Het Europees Parlement wil namelijk af van het halfjaarlijkse verzetfestijn.

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, wordt het rond kwart voor negen licht en gaat de zon rond half vijf onder. Eind maart wordt in alle EU-landen de klok een uur vooruit gezet. Op 21 juni wordt het rond half zes licht en gaat de zon rond tien uur onder.

Lees ook: Zomertijd is ingegaan, maar waarom verzetten we de klok eigenlijk?

Waarom bestaat de wintertijd?

De wintertijd bestaat alleen maar omdat de zomertijd bestaat. Dat klinkt cryptisch, maar dat is het niet. De wintertijd is de standaardtijd. De zomertijd is ingesteld om de uren dat het licht is in de zomermaanden, beter overeen te laten komen met de uren dat mensen wakker zijn. De maatregel zou onder meer elektriciteit besparen, omdat het in de avond langer licht is.

Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok. Naar verwachting komt er op termijn dan ook een einde aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft wel een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat.

Klaar met discussie

Uit onderzoek van Hart van Nederland onder bijna 3000 Nederlanders bleek vorig jaar nog dat we de discussie rond wel of geen zomer- en wintertijd meer dan zat zijn. 84 procent van de Nederlanders zei toen klaar te zijn met de discussie.

Lees ook: Nederland is klaar met de zomer- en wintertijddiscussie

ANP