Gezondheid

Zomertijd is ingegaan, maar waarom verzetten we de klok eigenlijk?

Sommigen waren er op voorbereid, anderen kwamen er iets te laat achter: de zomertijd is ingegaan. Vannacht om 02:00 ging de klok een uur vooruit en was het plotsklaps 03:00.

Lees ook: De zomertijd gaat in, maar het weer blijft winters

Voor wie ieder jaar weer moet googelen of de klok in deze periode van het jaar nu vooruit moet of achteruit moet, daar bestaat een ezelsbruggetje voor. In het voorjaar, klok vooruit. Simpel, toch?

Zomertijd afschaffen

Waarschijnlijk komt er op termijn overigens wel een eind aan het verzetten van de klok, dat nu elk half jaar gebeurt. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat.

Door de zomertijd is het ‘s ochtends langer donker maar in de avond langer licht. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

Korte periode geen zomertijd

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd.

ANP