112

Willem Engel aangehouden na protest tegen coronaspoedwet in Den Haag

De politie heeft zaterdagavond “meerdere” mensen aangehouden na een onaangekondigd protest op het Plein in Den Haag. Onder hen is ook Willem Engel van Viruswaarheid aldus jurist Jeroen Pols van de actiegroep. Volgens hem zijn er zeker vijf mensen aangehouden.

Eerder op de avond had de politie de aanwezigen op het plein al gesommeerd weg te gaan, zo stelt de politie. Daar werd in eerste instantie gehoor aan gegeven, maar tegen 21.00 uur waren de demonstranten weer op het Plein. “De demonstranten hebben wij meermaals gevorderd om weg te gaan mét waarschuwing dat er anders een aanhouding zou volgen”, aldus de politie. Volgens Pols zijn de aanhoudingen niet op het Plein, maar ineen straat verderop gedaan. De groep “liep daar gewoon vreedzaam”.

Om hoeveel demonstranten het ging, kan de woordvoerder niet zeggen. Volgens een correspondent ter plaatse verklaren de demonstranten dat ze toestemming hebben gevraagd en “dus mogen we blijven staan.” Daar denkt de politie volgens de correspondent anders over. “Toestemming vragen is niet hetzelfde als toestemming krijgen.”

Lees ook: Tachtig demonstranten opgepakt bij protest tegen coronaspoedwet in Den Haag

Eerdere demonstraties

Viruswaarheid riep eerder op de avond op om zaterdag en de komende dagen naar het Plein te komen om te protesteren tegen de zogenoemde coronaspoedwet, die een wettelijke grondslag moet bieden voor de coronamaatregelen in Nederland. Afgelopen week werden meerdere van dit soort demonstraties ontbonden. Afgelopen donderdag werden daarbij tachtig mensen opgepakt.

ANP/Redactie