Opmerkelijk

Werk van Vincent van Gogh gestolen uit gesloten museum Singer Laren

Uit museum Singer Laren is in de nacht van zondag op maandag ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent van Gogh gestolen, maakten de museumdirecties en de politie bekend op een persconferentie in het museum.

Het werk stamt uit 1884 en was in bruikleen van het Groninger Museum. De inbraak in het gebouw aan de Oude Drift, dat in verband met het coronavirus al enige tijd gesloten is voor bezoekers, vond om 03.15 uur plaats. Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw.

De politie vraagt omwonenden die beveiligingscamera’s hebben waarop rond 03.15 activiteit te zien is, zich te melden.

Het schilderij is op de internationale lijst van gestolen kunstwerken van Interpol gezet. Kunsthandelaren moeten zich ervan bewust zijn dat het werk is gestolen, stelt de politie in een Engelstalig persbericht.

‘Geschokt en verdrietig’

“Wij zijn als Singer boos, geschokt en verdrietig”, zei algemeen directeur van Singer Laren, Evert van Os. Volgens hem is de beveiliging geheel volgens protocol verlopen.

“Er is een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste kunstenaars ontvreemd, onttrokken uit de gemeenschap”, zei museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm op zijn beurt. “Dat is heel erg voor het Groninger Museum, dat is heel erg naar voor Singer maar het is vooral verschrikkelijk voor ons allemaal. Vincent van Gogh is van ons allemaal en moet terugkomen, zodat we weer kunnen genieten en getroost kunnen worden door deze prachtige kunst.”

Algemeen directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm is “zeer geschokt” over de diefstal. “Wij als musea zijn eigenlijk niet de eigenaren, dat zijn we allen”, zei hij tijdens de persconferentie. “Het is een diefstal van een werk van ons allen en het moet zo snel mogelijk terug en aan het publiek getoond worden.”

Lees ook: LIVE: persconferentie museum Singer Laren over de inbraak, mogelijk kunst geroofd

Van Gogh schilderde het doek volgens De Lorm bij zijn ouders in Nuenen. “De geliefde pastorietuin waar hij rust en inspiratie vond en die hij op een prachtige manier schilderde.” Het werk maakte deel uit van de tentoonstelling Spiegel van de ziel, een tentoonstelling met ruim zeventig schilderijen, aquarellen en tekeningen van de Nederlandse kunst rond 1900.

Lees ook: Beeldenrovers voor de rechter

In 2007 vond er ook al een grote kunstroof plaats in Singer Laren, toen werden er uit de museumtuin zeven beelden meegenomen. Het wereldberoemde beeld ‘De Denker’, van de Franse kunstenaar Auguste Rodin, werd later zwaar beschadigd teruggevonden.

De daders van deze roof werden in 2010 veroordeeld tot twee en bijna drie jaar cel.

ANP/redactie
Foto: Groninger Museum