Misdaad

LIVE: persconferentie museum Singer Laren over de inbraak, mogelijk kunst geroofd

Bij museum Singer Laren is in de nacht van zondag op maandag ingebroken. Het museum kondigde kort daarna aan een persconferentie te maken. Kijk hier live mee.

De inbraak in het museum aan de Oude Drift vond om 3.15 uur plaats. Het museum, dat momenteel gesloten is in verband met het coronavirus, herbergt onder meer de tentoonstelling Spiegel van de ziel, met werken van onder anderen Jan Toorop, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan.

Een politiewoordvoerster kon maandagochtend nog niet vertellen of er wat is buitgemaakt.

Getuigen opgeroepen

Een woordvoerster van het museum bevestigde de inbraak. “In het belang van het onderzoek van de politie doen we vanochtend verder geen uitspraken. Om 15.00 uur organiseren we een persconferentie in het museum”, zegt de museumwoordvoerster.

De politie doet onderzoek naar de inbraak en roept getuigen op zich te melden. Volgens NH Nieuws kwamen de inbrekers binnen door de glazen voordeur te forceren en zou ook een deur in het museum zelf kapot zijn.

Persoonlijke collectie

De kern van de collectie Singer is afkomstig uit de oorspronkelijke verzameling van het echtpaar William en Anna Singer en bevat, naast veel schilderijen, een grote verzameling beelden en werken op papier. De collectie Singer werd bij de oprichting van Singer Laren in 1954 aan het museum geschonken en is sindsdien gegroeid door aankopen en schenkingen.

In januari 2007 was er in Singer Laren een grote kunstroof. Toen werden uit de museumtuin zeven beelden gestolen, waaronder een afgietsel van het beeld De Denker van de Franse kunstenaar Auguste Rodin. Dat werd later zwaar verminkt teruggevonden. De twee daders van deze kunstroof werden in 2010 in hoger beroep veroordeeld tot twee en bijna drie jaar celstraf.
ANP