Weer & Verkeer

Vitens: douche kort en vul geen zwembad, anders valt waterdruk weg

Douche kort, draai ‘s nachts je wasjes, stop met sproeien en vul geen zwembadjes. Die dringende oproep doet drinkwaterbedrijf Vitens. Het bedrijf waarschuwt dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland sterk zal verminderen of zelfs helemaal wegvallen.

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig. “Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg. Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt.”

Lees ook: Minder water uit de kraan door waterverbruik: ‘Sproei niet en vul geen zwembadje’

Watergebruik sterk toegenomen

De dringende oproep van Vitens geldt voor het hele werkgebied, maar vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel. Daar verblijven in deze zomervakantie heel veel toeristen, waardoor het aantal watergebruikers sterk is toegenomen. Bovendien hebben deze provincies al te kampen met zeer lage grondwaterstanden en droogte.

“We houden de situatie van uur tot uur in de gaten. Iedereen moet nu meehelpen om drinkwaterproblemen te voorkomen, zeker nu het nog dagenlang tropisch warm blijft”, zegt een woordvoerder van Vitens.

ANP