Politiek

Vuurwerkbranche staat achter verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

De vuurwerkbranche staat achter de oproep om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden en wil daarover in overleg met politie, burgemeesters en de overheid. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) wil een akkoord bereiken waarin “de randvoorwaarden voor een veilige en feestelijke jaarwisseling” zijn opgenomen.

De brancheorganisatie zegt de aanbeveling uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) te steunen. Maar volgens BPN werkt zo’n verbod alleen als illegaal vuurwerk beter wordt bestreden. “Het bezit en verkoop van illegaal vuurwerk, wangedrag en vernieling moeten hard aangepakt en bestraft worden”, aldus de brancheorganisatie.

BPN-woordvoerder Marcel Teunissen laat Hart van Nederland weten: “Als knalvuurwerk en vuurpijlen verboden worden, de grootste boosdoeners van de schade, dan is voor iedereen duidelijk dat iedere knal illegaal is. Dan weet iedereen dat er sprake is van illegaal vuurwerk dat niet door officiële Nederlandse handelaren is verkocht.”

Teunissen stelt dat ook de branchevereniging wil dat Oud en Nieuw weer een écht feestje wordt. “De producten die overblijven als dat verbod wordt ingesteld, zijn de producten waarmee je het mooiste feestje ooit bouwt. Dat moet het ook zijn.”

Geen totaalverbod

Na uitgebreid onderzoek kwam de OVV eind 2017 met een aantal aanbevelingen. De raad vindt dat de overheid vuurpijlen en knalvuurwerk moet verbieden, maar pleit niet voor een voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Sindsdien is de roep om maatregelen bij onder anderen de burgemeesters groter geworden.

Lees ook: Vuurwerkverbod in Rotterdam levert vuurwerkverkopers grote verliezen op

ANP