Sport

KNGU stopt per direct topsportprogramma vrouwenturnen

De Koninklijke Gymnastiek Unie (KNGU) stopt per direct het topsportprogramma van het vrouwenturnen. Dat werd woensdag duidelijk tijdens de persconferentie van het KNGU naar aanleiding van recente verhalen over mishandeling en intimidatie van jonge turnsters. Ook worden alle betrokken coaches op non-actief gezet.

Lees ook: Turnsters doen boekje open over psychische en lichamelijke mishandeling

KNGU-voorzitter Monique Kempff zei woensdag in de persconferentie dat ze erg geschrokken was. “De getuigenissen hebben me enorm geraakt. We hebben echt een hele mooie gymsport. Maar deze verhalen hebben er wel toe geleid dat er unaniem besloten is het topsportprogramma van turnen dames van team Nederland per direct gedurende het onderzoek te stoppen.” NOC*NSF steunt het besluit.

Volgens technisch directeur Mark Meijer kunnen de turnsters wel blijven trainen. “De trainingen zijn niet stopgezet. Maar hoe we dat vormgeven moeten we nog zien. Activiteiten onder de vlag van TeamNL stoppen we.”

Grensoverschrijdend gedrag

Het onderzoek gaat over grensoverschrijdend gedrag en intimidatie. Nadat turncoach Gerrit Beltman een boekje opendeed over de schade die hij zowel psychisch als lichamelijk toebracht bij atleten, zijn meerdere turnsters naar voren gestapt met hun verhaal.

Zo gaven (ex-)turnsters Stephanie Tijmes, Loes Linders en Ayla Wilbrink afgelopen weekend aan fysiek en psychisch te zijn mishandeld. Zij zijn niet de enigen, onlangs gaven zeker tien andere turnsters aan te zijn geslagen, bespuugd en vernederd.

Zorgen over Olympische deelname

Vooralsnog is het niet bekend of turnsters als Sanne Wevers en Eythora Thorsdottir het EK in het najaar mislopen. Ook de consequenties voor deelname aan de Spelen van Tokio zijn nog onduidelijk. Meijer: “Zeker maken we ons zorgen over onze olympische deelname. Sporters zien nu iets gebeuren, wat heel heftig is. Ik voel me verantwoordelijk om binnen de mogelijkheden die er zijn die ambitie in stand te houden. Ook die sporters moeten niet het gevoel krijgen dat ze in de steek gelaten zijn.”

De bond sprak zich niet uit over de gevolgen voor de betrokken coaches. “Daar doen we nu vanwege de zorgvuldigheid geen uitspraken over”, aldus Meijer, die in de ochtend met Wevers en Wiersma heeft gesproken. Gedurende het onderzoek dat de KNGU heeft ingesteld hebben zij in ieder geval geen actieve rol meer in het topsportprogramma. Hoe en door wie de bestaande werkzaamheden worden overgenomen, is nog niet duidelijk.