Politiek

Dit is de vrouw die de toeslagenaffaire eindelijk moet gaan oplossen

Het lijkt een onmogelijke taak: het opruimen van de puinhopen van de toeslagenaffaire. Duizenden ouders werden slachtoffer van fouten van de Belastingdienst. Het eerste wat de nieuwe staatssecretaris Alexandra van Huffelen woensdag doet is met een paar van de gedupeerden in gesprek gaan.

Woensdagochtend zijn Van Huffelen en haar D66-collega Hans Vijlbrief beëdigd door de koning. Woensdagmiddag gaat ze in gesprek met een paar ouders die onterecht toeslagen terug moesten betalen. Daardoor belandden ze vaak in groot financiële problemen.

De staatssecretaris van Financiën gaat vooral luisteren naar wat deze gedupeerden te vertellen hebben, zegt ze tegen Hart van Nederland. Ze begrijpt dat de ouders weinig vertrouwen hebben in een nieuwe politicus om de problemen op te lossen. “Ik kan me goed voorstellen dat mensen dat vertrouwen niet hebben als ze zoveel hebben meegemaakt. Dat gaan we proberen te herstellen.”

Wie is Alexandra van Huffelen?

Duidelijk is dat je van goeden huize komen om dit dossier aan te kunnen pakken. Van Huffelen gaat zich dus bezighouden met (onder meer) de toeslagenaffaire. Juist, die affaire die de vorige staatssecretaris, Menno Snel, de politieke kop kostte. Haar collega Hans Vijlbrief mag de Belastingdienst gaan reorganiseren.

De 51-jarige Van Huffelen heeft al de nodige politieke ervaring. Ze zat voor D66 al in de Eerste Kamer. Verder was ze tussen 2010 en 2014 wethouder in Rotterdam. Daar hield ze zich onder andere bezig met duurzaamheid.

Ook voor Amsterdammers is ze geen onbekende. Ze is namelijk de directeur van de GVB, het lokale vervoersbedrijf. Een bedrijf dat een paar jaar geleden nog bekend stond als chaotisch. Van Huffelen heeft daar ‘rust in de tent’ gebracht. En dat juist in de tijd van de Noord/Zuid-lijn. Rust is iets dat de toeslagenaffaire wel kan gebruiken.

Gedupeerden toeslagenaffaire direct aan de beurt

En Van Huffelen gaat dan ook gelijk aan de slag met het hoofdpijndossier. Dat lag de afgelopen tijd in handen van minister Hoekstra van Financiën. Hij heeft veel vertrouwen in de nieuwe staatssecretaris. “Het is een uitstekende, hele betrokken bestuurder. Ze is inhoudelijk goed en zal met veel empathie aan het werk gaan. Dat is heel belangrijk bij dit dossier.”

Lees ook: Premier en minister door het stof voor ouders

Hoe gaat ze dat dan doen? Allereerst door dus snel met enkele ouders in gesprek te gaan. Dit in navolging van Rutte en minister Hoekstra dat vorige week nog deden.

Vertrouwen terug?

Hart van Nederland legt twee gedupeerden de vraag voor of ze, na alles dat ze hebben meegemaakt, nog vertrouwen hebben in een oplossing. Roger Derikx: “echt vertrouwen heb ik niet in haar. Dit is de zoveelste die het probleem moet gaan rechttrekken. Wat mij betreft is dit opnieuw een show voor de bühne.”

Dulce Gonsalves is een van de ouders die vanmiddag in gesprek gaat met Van Huffelen. Ze zegt dat ook bij haar het vertrouwen weg is. Maar, voegt ze eraan toe: “Misschien verrast ze ons wel!” Wat ze van het gesprek van vanmiddag moet verwachten weet ze niet.

Voor Roger geldt: eerst zien, dan geloven. Hij rekent er niet op dat er een snelle oplossing komt. Ook minister Hoekstra vraagt om geduld. “Het liefst geven we alle ouders de komende maanden duidelijkheid. Maar het zijn heel erg veel dossiers en dus kost dat heel erg veel tijd. Het gaat voor veel ouders dus nog wel dit hele kalenderjaar duren.”